Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ο Αναγκαίος θάνατος της Γερμανικής ηγεμονίας.


        




Το άρθρο θα επικεντρωθεί στο ρόλο της Γερμανίας μετά το 1871, δηλαδή το έτος ιδρύσεως της Γερμανικής Αυτοκρατορίας από τον Μπίσμαρκ.Θα αναφερθεί συνοπτικά στην εξέλιξή του όσον αφορά τον προηγούμενο αιώνα και φυσικά θα καταλήξει σε συμπέρασμα που συσχετίζεται με τον τίτλο του.
Στην αρχή του βιβλίου, Διπλωματία, ο Κύριος Κίσσιντζερ (1995. Κ1, σ23) γράφει:

Τον 18ό αιώνα, η Μεγάλη Βρετανία ανέπτυξε την ιδέα της ισορροπίας των δυνάμεων που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή διπλωματία για τα επόμενα 200 χρόνια.Τον 19ό αιώνα, η Αυστρία του Μέτερνιχ αναδόμησε τη Συμφωνία της Ευρώπης και η Γερμανία του Μπίσμαρκ τη διέλυσε για να αναπλάσει την ευρωπαϊκή δπλωματία σε ένα ψυχρό παιχνίδι πολιτικής ισχύος”. 

Αυτό που διέλυσε λοιπόν η Γερμανία ήταν μία εποχή αναμφισβήτης σταθερότητας ανάμεσα στα Έθνη-κράτη της Ευρώπης που επικράτησε από το τέλος των ναπολεόντιων πολέμων.Αυτή η αρμονία υπήρξε από το 1815 μέχρι το 1871.Η άνοδος της γερμανικής δυνάμεως επηρέασε την σύσφιξη των συμμαχιών και διάφορα λάθη και από τις δύο πλευρές, οδήγησαν στην αρχική καταστροφή της Ευρώπης, δηλαδή στον Α’ Π.Π.
Ήταν μία απόλυτη αποτυχία:Η Αυστροουγγρική, Γερμανική και Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλύθηκαν.Η Ρωσία έπεσε στα χέρια της βαρβαρότητας και δημιουργήθηκε το πρώτο κομμουνιστικό κράτος (δίνοντας την ευκαιρία να γίνει κάτι αντίστοιχο στην Γερμανία, λίγα  χρόνια αργότερα).Βρετανία και Γαλλία βγήκαν πλήρως αποδυναμωμένες, οι Η.Π.Α. συνέχισαν να ανεβαίνουν ραγδαία και νέα κράτη άρχισαν να εμφανίζονται στον ορίζοντα, όπως η Ιαπωνία. (Ferguson, 2006)
Φυσικά υπήρξαν και περίπου 20.000.000 νεκροί.
Ήδη από το 1918 το κέντρο βάρους άρχισε να απομακρύνεται από την Ευρώπη και ο Αμερικανικός παράγοντας να ισχυροποιείται ραγδαία για διάφορους λόγους όπως:ορθό καπιταλισμό, εύπορη γη, βολικά σύνορα, αύξηση πληθυσμού, ανοιχτό πολίτευμα σε όσους Ευρωπαίους μετανάστευαν στις Η.Π.Α. με αποτέλεσμα πλήθος επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων που αργότερα θα μετέχουν στον Β Π.Π., να συνεισφέρουν στο κράτος των Η.Π.Α.
Παρόλαυτα, αν και η Γερμανία ηττήθηκε, η συνθήκη των Βερσαλλιών στις 28/6/1919 ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα οδηγήσει ξανά σε πόλεμο την Γερμανία και αξίζει να αναφερθεί, πως δεν καταστράφηκε όσο περίμεναν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία:λαός στρατιωτικός και χρεωμένος, απογοητευμένος από την ήττα του, ταυτοχρόνως ικανός για συλλογική οργάνωση: δεν ήταν και πολύ δύσκολο να κερδίσει την εύνοια των μαζών.
Αυτό οδήγησε στην επισημοποίηση της βαρβαρότητας στο όνομα του σοσιαλισμού:Από την μία η διαστρεβλωμένη κοινωνιολογία του κομμουνισμού στην Ρωσία, και από την άλλη η διαστρεβλωμένη ανθρωπολογία του ναζισμού στην Γερμανία
Ένας άνθρωπος που δεν πάσχει από κάποια μορφή ψυχοπάθειας, την εποχή του 1935 για παράδειγμα, θα προτιμούσε αναμφισβήτητα να κατοικεί στην Δημοκρατική/Καπιταλιστική Αγγλία, παρά στην Ρωσία ή στην Γερμανία.
Εν πάσει περιπτώσει, για δεύτερη φορά ξεσήκωσαν τον κόσμο όλο οι Γερμανοί (φυσικά και η άλλη πλευρά έκανε λάθη, όπως αναφέρθηκε) και το αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει επισήμως η Ευρώπη και οι δυνάμεις που την ανταγωνίζονταν, να ανέβουν ραγδαία.Άνω των 60.000.000 πέθαναν αυτήν τη φορά
Οι Η.Π.Α. έγινε η πρώτη στρατιωτική (η μόνη, τότε πυρηνική δύναμη) και οικονομική δύναμη του πλανήτη.Μάλιστα μετά τον Β. Π.Π. είχε σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ (σήμερα περίπου το μισό απ’ότι προηγουμένως).
Από την άλλη μεριά, η Ε.Σ.Σ.Δ. του Στάλιν συνέχισε να είναι στρατιωτική υπερδύναμη, άρχισε να εξοπλίζεται σταδιακά με πυρηνικά, εφάρμοσε μία ακραία κολλεκτιβοποίηση και επωφελήθηκε από τον θάνατο της Ευρώπης:ο Στάλιν έφτασε μέχρι το Βερολίνο και διοικούσε ένα απέραντο κράτος σχεδόν 300.000.000.
Έτσι λοιπόν ο Αμερικανικός παράγοντας κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου, έπρεπε να αυξήσει τις συμμαχίες του με άλλα κράτη που θα τα χρησιμοποιούσε ως αντίβαρα (προς δικό του όφελος) κατά της Ε.Σ.Σ.Δ. Γιαυτόν λοιπόν τον λόγο, δημιούργησε συμμαχία με την Γερμανία, των παραδοσιακό εχθρό των “αγγλοσαξώνων”, χρηματοδότησε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό πτώμα για να ανέλθει στο επίπεδο που θα του είναι χρήσιμο, όχι τόσο όμως, ώστε να γίνει και ανεξάρτητο.
Παράλληλα με τον ψυχρό πόλεμο, η άνοδος της Ασίας πραγματοποιούνταν, και μάλλον ο προηγούμενος αιώνας θα πρέπει να ερμηνευτεί όχι απλώς ως η πτώση της Δύσεως, αλλά και η ταυτόχρονη άνοδος της Ασίας, δηλαδή Κίνας και Ιαπωνίας (Ferguson, 2006)

Οι Ευρωπαίοι είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν την Ε.Ε. ουσιαστικά ως αντίβαρο κατά της Αμερικής, (Kisinger, 2002) αλλά και της Σοβιετικής Ενώσεως.Παρόλαυτα η Αμερική αρχικά στήριξε μία τέτοια ιδέα λόγω του κοινού εχθρού.
Λόγω της εκπληκτικής και ορθής Μακιαβελλικής πολιτικής των Αμερικανών, όπως επίσης και του αποτυχημένου Σοβιετικού οικονομικού συστήματος, η Ε.Σ.Σ.Δ. καταστράφηκε ολοσχερώς και το 1991 αφανίστηκε ο κοινός εχθρός που έδενε την “Δύση”.Η ένωση της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε με Αμερικανική υποστήριξη οδήγησε όμως στο ίδιο, κλασσικό πλέον πρόβλημα της διεθνής πολιτικής:η Γερμανία θα επεκταθεί ξανά.Το ζητούμενο ήταν όμως, προς ποιά κατεύθυνση;
Σύντομα επισκίασε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη και τα εγκλώβισε στο Ευρώ, που είναι το Μάρκο με άλλη ονομασία. Οι Αγγλοσάξωνες όμως, ως το σοβαρότερο κράτος της Ευρώπης, δεν ήταν τόσο ανόητοι ώστε να πετάξουν την Λίρα τους, ούτε πήραν ποτέ την Ε.Ε. τόσο στα σοβαρά, λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων με τις Η.Π.Α. και τις εμπορικές σχέσεις με άλλα κράτη που ανεβαίνουν και είναι μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία.
Ας αναφερθεί η σημερινή κατάσταση της Γερμανίας:ο στρατός της είναι υπερβολικά κατώτερος σε σχέση με το παρελθόν της:είναι η 18ή στρατιωτική δύναμη (CreditSuisse. 2015) Ουσιαστικά δεν έχει ούτε την μισή δύναμη από τις Η.Π.Α. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία είναι 10ή, δηλαδή 8 θέσεις ανώτερη της Γερμανίας.Αποτελεί τον 17ό πληθυσμό στον κόσμο, δηλαδή περίπου 4 φορές μικρότερο από τις Η.Π.Α. που είναι ο 3ός και φυσικά η σύγκριση με την Κίνα είναι ανούσια.
Όσον αφορά την οικονομία της σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά το ΔΝΤ (1), το ΑΕΠ της είναι μεν 4ό (3.494.898| 4.65), όμως σημαντικά μικρότερο της Κίνας (11.391.619| 15.1) και φυσικά υπερβολικά αδύναμο μπροστά στην Αμερική. (18.561.934|  24.7)
Συνεπώς, ναι μεν η Γερμανία έχει την μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, όμως σε παγκόσμια δεδομένα υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις 2 δυνάμεις, Αμερική και Κίνα.Επιπλέον, Εάν φύγει και η Γαλλία από την Ε.Ε. (όπως υπόσχεται η Λεπέν), μία συνεργασία Αγγλίας (5ής οικονομίας) και Γαλλίας (6ής) μπορεί άνετα να προσπεράσει την Γερμανική οικονομία, ενώ ήδη, την προσπερνάει κάθε χώρα σε στρατό:Η Γαλλία είναι 6ή η Αγγλία 9ή.
Φυσικά η Γερμανία όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των μουσουλμάνων:η διαφορά είναι ότι μόνο η Γερμανία εγκρίνει την εισροή τους στην Ευρώπη σε μεγάλη αντίθεση με την σημερινή Αγγλία-όπως απέδειξε και το δημοψήφισμα, και την ρητορική της Λεπέν. (φυσικά η πολιτική εφαρμογή καθορίζεται στο τι κληρονομεί ο πολιτικός, όχι στο τι ανακοινώνει, παρόλαυτα είναι πιθανό να εφαρμόσει όσα λέει μέχρι ενός σημείου)
Στον διπλωματικό της τομέα τα πράγματα της Γερμανίας είναι άσχημα:από το 91 και μετά δεν έχει καλές σχέσεις με την Αμερική.Μάλιστα η εκλογή Τράμπ δείχνει στροφή προς την Ρωσία, μείωση του ρόλου του ΝΑΤΟ. Το δημοψήφισμα της Αγγλίας χάλασε τις σχέσεις με την Γερμανία.Όσον αφορά την Γαλλία, η Λεπέν θέλει να φύγει και από την Ε.Ε. και από το Ευρώ.Το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ιταλία έδειξε επίσης ρίξη στην διπλωματία με την Γερμανία.
Ακόμη σημαντικότερο: με την κρίση της Κριμαίας, τουλάχιστον προς το παρόν, αποκλείεται μία συμμαχία Ρωσίας-Γερμανίας κατά των υπολοίπων, όπως παλαιότερα μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν.
Η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή ανάμεσα στην σύγκρουση Αμερικής-Κίνας:Η τελευταία χώρα μεγαλώνει επικίνδυνα και έχει σχεδόν δεκαπλάσιο πληθυσμό.Η Ιαπωνία έχει μόλις 20 εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό από την Ρωσία, αλλα΄η τελευταία αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος του κόσμου και είναι έντονα αραιοκατοικημένη.Όλα δείχνουν ένα άνοιγμα προς την Αμερική τώρα που η Γερμανία είναι υπό παρακμή.
Το μόνο κράτος που έχει προσπαθήσει η Γερμανία να προσεγγίσει είναι η Τουρκία.Παρόλαυτα η τελευταία έχει βρεθεί σε μία βάρβαρη κατάσταση και η αστάθεια που δημιουργεί ο Ερντογάν είναι τόσο ολοφάνερη, ώστε δεν χρειάζεται να αναφερθούν λεπτομέρειες για να αποδειχθεί αυτή η θέση.
Ηγεμονία με μικρό στρατό και όχι τεράστια (με την έννοια της λέξεως) οικονομία δεν μπορεί, ούτε αξίζει, να έχει κανένα κράτος.Η Γερμανία δεν μπορεί να κρατήσει την αρχηγία της στην Ε.Ε. διότι ούτε μπορεί να επιβληθεί διά της βίας και σίγουρα, ούτε μέσω της διπλωματίας.Προσπαθεί μέσω της οικονομίας:για πόσο ακόμα όμως θα μπορεί;Είναι μία πλασματική ηγεμονία και πλέον λίγες χώρες την παίρνουν στα σοβαρά, δυστυχώς και η Ελλάδα.
Η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι η σύσφιξη σχέσεων με τις Η.Π.Α., την κυβέρνηση Τράμπ, την Αγγλία, την Γαλλία (υπό την προϋπόθεση ότι θα βγει η Λεπέν) και την Ιταλία. 
Για να υπάρχουν όμως άριστες σχέσεις με τις Η.Π.Α., επιβάλλεται να αυξηθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ-το μόνο κράτος της μεσογείου που μπορεί να υπάρξει πραγματικά συνεργάτης.Εκτός και αν η Ελλάδα προτιμάει να σπαταλάει τα λεφτά της στην Γερμανία, που το μέλλον της είναι αρκετά δυσοίωνο.
Το ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί από μία κυβέρνηση αξιοκρατική, δηλαδή ούτε από αυτήν που είναι στην εξουσία, ούτε από όσα κόμματα είναι στην βουλή, είναι άλλο θέμα και δεν αποτελεί μέρος του άρθρου.
Αρκεί να τονιστεί πως για να σωθείς, πρέπει να προσχωρήσεις στο πλευρό του νικητή, χωρίς να τα περιμένεις όλα από αυτόν.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σπαταλάς τον χρόνο σου με πλασματικές δυνάμεις. 



Ferguson, N. (1998). Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αθήνα. Ιωλκός.
Ferguson, N. (2006). Ο Πόλεμος Στον Κόσμο. Αθήνα. Ιωλκός.
Kissinger, H. (1995). Διπλωματία. Αθήνα. Λιβάνης. 
Kissinger, H. (2002). ΗΠΑ:Αυτοκρατορία ή Ηγετική Δύναμη;. Αθήνα. Λιβάνης. 




Οι συνέπειες της παγκόσμιας διάδόσεως του Ευρωπαϊκού κράτους και η ιστορική εγκυρότητα της νέας εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α.


 A)
Τα Ευρωπαϊκά κράτη
Η Ισορροπία δυνάμεων που δημιουργήθηκε (ή έστω αναδημιουργήθηκε) μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους το 1815, έδωσε άλλη βαρύτητα στην  παγκόσμια επιρροή της Ευρώπης.Πλέον τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους και θα είχαν κάθε δικαίωμα να επεκταθούν εκτός Ευρώπης, όπως είχαν κάνει ήδη άλλωστε.
Βασιζόμενοι στην Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και τον Ρομαντισμό, η Ευρώπη ανέπτυξε έναν πολιτισμό που ξεπερνούσε με τεράστια διαφορά όλους τους παράλληλους.Επιπροσθέτως, λόγω της συγγένειας, των παρόμοιων εθίμων, της ίδιας θρησκείας (αν και με διαφορετικά δόγματα) και της παράλληλης εξελίξεως, τα Ευρωπαϊκά κράτη κατάφεραν να έχουν μία αμοιβαία κατανόηση που μπορούσε να οδηγήσει στην ισορροπία δυνάμεων.
Είναι δεδομένο ότι αυτή η κατανόηση δεν απέτρεπε την εμφάνιση Μακιαβελλισμού, μίας μεθόδου που είναι ούτως ή άλλως ταυτόσημη με την επιβίωση του κράτους.Παρόλα αυτά, μία τέτοια κατανόηση σήμερα είναι απολύτως αδύνατη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις (Η.Π.Α., Κίνα και Ρωσία) είναι εντελώς διαφορετικές.
Η τεράστια ανωτερότητα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ήταν ολοφάνερη σε όλους τους τομείς: φιλοσοφία, επιστήμη, τεχνολογία, τέχνη. Εντούτοις, υπήρχαν λαοί αρχαιότεροι που είχαν να δείξουν σπουδαία επιτεύγματα, όμως τους έλειπε το κράτος με την Ευρωπαϊκή έννοια του όρου.Η Ιαπωνία, η Κίνα και  η Ινδία  αποτελούν ταιριαστά παραδείγματα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία, ίσως και λόγω της γεωγραφικής της απομονώσεως, ήταν μία χώρα κλειστή απέναντι στους ξένους.Για την ακρίβεια, τους θεωρούσε βαρβάρους και τους απέφευγε. Είχε ως επίκεντρό της τον Αυτοκράτορα: θεωρούνταν Υιός του Ουρανού και ως ο μόνος μεσολαβητής μεταξύ θεϊκού και ανθρώπινου κόσμου. (Kissinger. 2014. V. σ258-9. Durant. 1969)
Στις 8 Ιουλίου του 1853, ο σπουδαίος Αμερικανός ναύαρχος Perry αποβιβάστηκε στην Ιαπωνία παρά τις απαγορεύσεις της κυβερνήσεως. Ο Perry ερχόταν από ένα κράτος πολύ πιο οργανωμένο, από την Ιαπωνία και είχε μαζί του την ανωτερότητα της στρατιωτικής τεχνολογίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε μόνο τέσσερα πλοία και 560 άνδρες και ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση ήταν αδύνατον να αντιδράσει.
Έτσι λοιπόν, όταν αποβιβάστηκε στην Ουράγκα, απαίτησε να γίνει αμέσως δεκτός από την ανώτατη εξουσία της χώρας. Αναστατωμένοι τον υποδέχθηκαν και τους διαβεβαίωσε πως το μοναδικό πράγμα που επιζητούν οι Η.Π.Α. είναι το άνοιγμα μερικών Ιαπωνικών λιμένων για το Αμερικανικό εμπόριο, όπως επίσης εγγύηση για την ασφάλεια των Αμερικανικών πλοίων. Το 1854 η Ιαπωνία υπέγραψε την συνθήκη της Καναγκάβα, ουσιαστικά μία υποταγή απέναντι στις απαιτήσεις των Η.Π.Α.
Ο Durant γράφει:

“Ο ‘Ιαπωνικὸς λαὸς ἠσθάνθη κατ᾽ἀρχὰς ταπείνωσιν ἀπὸ τὰς Συνθήκας, ἀλλὰ ταχέως τὰς ἀντεμετώπισε ὠς ὄργανα τῆς ἐξελίξεώς του καὶ τοῦ πεπρωμένου του. Μερικοὶ ἠθέλησαν νὰ καταπολεμήσουν τοὺς ξένους, ἀδιαφοροὺντες διὰ τοὺς κινδύνους, καὶ νὰ ἐπαναφέρουν τὸ ἀρχαῖον φεουδαλικὸν καὶ ἀγροτικόν σύστημα, διὰ νὰ ζήση ἠ Ιαπωνία ἀπομονωμένη καὶ αὐτάρκης. 
Αλλοι ὄμως ἔκριναν σκοπιμώτερον νὰ μιμηθοῦν τοὺς Δυτικούς ἀντὶ νὰ τοὺς ἐκδιώξουν. Δι᾽αὐτούς, τὸ μόνον μέσον, διὰ τοῦ όποίου ἠ χώρα θὰ ἀπέφευγε εἰς τὸ μέλλον νέας ἤττας, καθὼς καὶ τὴν οἰκονομικὴν ὐποταγήν, ἤτο νὰ ἐνστερνισθῆ τὸ ταχύτερον τὰς μεθόδους τῆς δυτικῆς βιομηχανίας καὶ τῆν τεχνικὴν τοῦ συγχρόνου πολέμου”  (1969. I. σ930-1).

Η μεταμόρφωση ήταν ραγδαία διότι η διαδικασία της δυτικοποιήσεως εφαρμόστηκε ταχύτατα: πλέον ήταν ανοιχτοί στο εμπόριο, το 1867 ο Αυτοκράτωρ ανατράπηκε για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Αμερικανοί δάσκαλοι, Γερμανοί γιατροί μέχρι και Ιταλοί καλλιτέχνες άλλαζαν την Ιαπωνία κάθε ημέρα. Το 1889 δημιούργησαν αυτό που τους έλειπε: ένα σοβαρό κράτος.
Ο αρχηγός του κράτους ήταν καθαρά πρωσικού τύπου, ο στρατός εκπαιδευόταν από Δυτικούς και χρησιμοποιούσε Ευρωπαϊκά όπλα, το 1869 δημιούργησαν ένα σύνταγμα παρόμοιο με της Πρωσίας, δημιουργήθηκε κεντρική τράπεζα και το νόμισμα βασίστηκε στον βρετανικό “κανόνα χρυσού”.
Η αλλαγή αυτή για έναν ψυχαναλυτή ονομάζεται ταύτιση με τον επιτιθέμενο:ένας αμυντικός μηχανισμός εκ μέρους του υποκειμένου, όταν αντιμετωπίζει έναν ανώτερο εχθρό και καταλήγει ότι το συμφέρον του είναι η ταύτιση με τον αντίπαλο. (Αναγνώστου & Βάμβαλης. 2004.σ.235)
Είναι ουσιαστικά μία εκδήλωση Δαρβινικής φυσικής επιλογής.
Άλλαξαν όλα εκτός από ένα βασικό χαρακτηριστικό των Ιαπώνων: ήταν ανέκαθεν πολεμικός λαός. Ως εκτούτου, το 1894 επιτέθηκαν κατά της Κίνας και την υποχρέωσαν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κορέας. Όμως το 1904 ξέσπασε ο Ρωσοιαπωνικός πόλεμος για το Πόρτμουθ. Αμερικανοί και Άγγλοι χρηματοδότησαν τους Ιάπωνες, αλλά είναι δύσκολο να γίνει δεκτό ότι περίμεναν αυτή την εξέλιξη του πολέμου:στις 27 Μαϊου του 1905 ο Ιάπωνας Ναύαρχος Χεϊχατσίρο διέλυσε τα δύο τρίτα του Ρωσικού στόλου.
Λίγοι κατάλαβαν την σημασία της Ιαπωνικής νίκης.Ίσως τα σημαντικότερα λόγια να γράφτηκαν από τον Κουροπάτκιν:

“ Η μάχη μόλις τώρα αρχίζει. Αυτό που έγινε στην Μαντζουρία το 1904-5 δεν ήταν τίποτε περισσότερο από αψιμαχία προφυλακών…Μόνο η κοινή αναγνώριση του γεγονότος ότι η διατήρηση της ειρήνης στην Ασία είναι σημαντικό ζήτημα για ολόκήρη την Ευρώπη…μπορεί να κρατήσει σε απόσταση τον “κίτρινο κίνδυνο”  (Ferguson. 2007. I. σ166)

Οι Ρώσοι παρουσίαζαν κατά την διάρκεια του πολέμου τους Ιάπωνες, ως “κίτρινους” και φυλετικά κατώτερους. Τελικά κατάλαβαν ότι το να είσαι λευκός δεν σημαίνει αυτομάτως νίκη στον πόλεμο. Για την ακρίβεια, η Ιαπωνία πολέμησε πολύ πιο “Δυτικά” από την Ρωσία, γι’αυτό άλλωστε αποδείχθηκε νικητής.
Φυσικά, ακόμα και στον Β’ Π.Π. αποδείχθηκε ικανότατος αντίπαλος. Παρόλη την καταστροφή που σάρωσε την Αυτοκρατορική Ιαπωνία κατάφερε να ανακάμψει ταχύτατα: Κατά το Δ.Ν.Τ. αποτελεί την 3η χώρα παγκοσμίως σε ΑΕΠ (1) και κατά την Credit Suisse είναι η 4η παγκόσμια στρατιωτική δύναμη.
Εν κατακλείδι, έχει ανώτερη οικονομία και καλύτερο στρατό από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Αντιθέτως, η Γερμανία βρίσκεται δεκατέσσερεις θέσεις πιο κάτω στον στρατιωτικό τομέα και μία στον οικονομικό.
Οι Ιάπωνες πέτυχαν τον αντικειμενικό τους σκοπό: η πιθανότητα Ευρωπαϊκές χώρες να εκμεταλευτούν την Ιαπωνία έχει εκμηδενιστεί.Από την Δύση, μόνο οι Η.Π.Α. αποτελούν ανώτερη δύναμη.
Σε αντίθεση με την διχασμένη Ε.Ε., η Ιαπωνία συνεχίζει την ανάπτυξη και δεν διατρέχει κίνδυνο από τον ισλαμισμό.

ΙΝΔΙΑ
Η Ινδία είναι άλλη μία ιδιαίτερη περίπτωση.Χαρακτηρίζεται από την υπομονή που εκφράζεται στην κοσμολογία της: ο κόσμος αποτελείται από αμετάβλητους κύκλους και η καταστροφή των βασιλείων, όπως και του σύμπαντος, δημιουργεί την αντικατάσταση του παλαιού με το καινούργιο.
Ο Kissinger (2014. σ275) σχολιάζει:

“Η άφιξη κάθε καινούργιου κύματος εισβολέων (Των Περσών τον έκτο αιώνα π.χ., του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Ελλήνων της Βακτριανής τον τέταρτο αιώνα π.χ., των Αράβων τον όγδοο αιώνα, των Τούρκων και των Αφγανών τον ενδέκατο και το δωδέκατο αιώνα, των Μογγόλων το δέκατο τρίτο και το δέκατο τέταρτο, αλλά και το δέκατο έκτο αιώνα, των διαφόρων ευρωπαϊκών εθνών λίγο αργότερα) εντασσόταν σε αυτό το άχρονο πλαίσιο. 
Οι προσπάθειές τους μπορεί να δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, όμως ιδιωμένες μέσα από το πρίσμα του ατέρμονου φάνταζαν ασήμαντες.Την πραγματική φύση της ανθρώπινης εμπειρίας τη γνώριζαν μονάχα εκείνοι που υπέμεναν και υπερέβαιναν αυτές τις παροδικές αναταραχές.”

Κατά τον Sir John Strachey, Ινδία ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε ενωμένη με την Ευρωπαϊκή έννοια του όρου, δηλαδή όσον αφορά την γεωγραφία της, την πολιτική, την γλωσσική ή την θρησκευτική συνοχή. (ο.π. σ284) 
Συνήθως, η θεμελίωση της Αγγλικής επιρροής στην Ινδία, θεωρείται το έτος 1757  και η δράση του Robert Clive. Οι Άγγλοι συνέδεσαν τεράστιες περιοχές με σιδηρόδρομους, διέδωσαν τα αγγλικά ως κοινή γλώσσα, κατασκεύασαν πανεπιστήμια και αρκετοί Ινδοί είχαν το προνόμιο όχι απλά να σπουδάσουν τον Ευρωπαϊκό τρόπο σκέψεως, αλλά να υλοποιήσουν τις σπουδές τους στην ίδια την Ευρώπη.
Με την πάροδο του χρόνου, για πρώτη φορά, η Ινδία άρχισε να αποκτά συλλογική οντότητα και να θεωρείται ως ένα εννιαίο γεωγραφικό πλαίσιο που είναι υπό ξένη κατοχή. 
Αφού λοιπόν απέκτησε την ανεξαρτησία της, το κράτος έχει εξελιχθεί σημαντικά: σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ. έχει το 7ο ΑΕΠ παγκοσμίως και οι μοναδικές Ευρωπαϊκές χώρες που την περνάνε είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία. (ο.π.) Έπειτα, κατά την Credit Suisse, αποτελεί την 5η στρατιωτική δύναμη και μάλιστα ξεπερνάει όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.  Το ΑΕΠ της αυξάνεται όσο σταδιακά οργανώνει τον τεράστιο πληθυσμό της, ενώ αντιθέτως, η Ευρώπη είναι υπό παρακμή.
Ήδη είναι μία δύναμη μεγαλύτερη των Ευρωπαϊκών κρατών και το μέλλον της φαίνεται υποσχόμενο: ο Τράμπ έχει δηλώσει πως επιθυμεί στρατιωτική και οικονομική συμμαχία με την Ινδία. (2) Είναι αυτονόητο πως αυτή η σχέση βασίζεται στην εχθρότητα κατά της Κίνας.

ΚΙΝΑ
Ο Κινεζικός πολιτισμός είναι τεράστιος και πανάρχαιος, κυριολεκτικά πάμπλουτος σε γραμματεία.Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι θεωρούν τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ως βαρβάρους. (Durant, 1969. I. σ654) Η αναφορά αυτή δεν ήταν απλά θεωρητική αλλά η ορολογία χρησιμοποιούνταν στα επίσημα κρατικά έγγραφα μέχρι το 1860. (ο.π.) Επιπροσθέτως, η ονομασίες που δίνουν οι κάτοικοι στην χώρα τους εκφράζει αρκετά την Κινεζική κοσμοθεώρηση: 
Τιέν Χούα= Κάτω από τους ουρανούς.
Σίζ ΧάΪ=Μεταξύ των τεσσάρων θαλασσών.
Τσούνγκ Κουό=Το βασίλειο του Κέντρου. 
Τσούν Χουά Μίν Κουό=Το Λαϊκόν Κράτους του Ανθισμένου Κέντρου, είναι  το όνομα που έδωσε η επανάσταση. (ο.π. σ655)

Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Κίνας, είναι ότι από το 221 π.χ. μέχρι σήμερα, μπορεί να θεωρηθεί ως μία ενιαία πολιτική οντότητα. (Kissinger, 2014. σ302) Αν και οι πόλεμοι στην Κίνα ήταν αρκετοί, όπως στην Ευρώπη, η ριζική διαφορά ήταν ότι αφορούσαν περισσότερο την διεκδίκηση του Αυτοκρατορικού θρόνου και ως εκτούτου, έμοιαζαν κυρίως με εμφύλιους, παρά με εθνικούς πολέμους. (Kissinger. 1995. σ30)
Επιπλέον, οποιοσδήποτε βάρβαρος εισβολέας νικούσε στρατιωτικά την Κίνα, αποτελούσε μειοψηφία και μέσω μίας τακτικής “Κινεζοποιήσεως” λόγω της ανωτερότητας του κινεζικού πολιτισμού, αφανίζονταν ως απειλή. Ο Αυτοκράτωρ θεωρείτο ως ο άρχων του κόσμου και η διακρατική πολιτική της Κίνας, αναγνώριζε ως μόνη αρχή την υποτέλεια στο αυτοκρατορικό στέμμα. Η Διπλωματία με άλλα κράτη δεν ήταν ποτέ αμοιβαία. 
Ούτως ή άλλως “Υπουργείο Εξωτερικών” δημιουργήθηκε καθαρά από ανάγκη στα μέσα το 19ού αιώνα, διότι μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένας που μπορούσε να απειλήσει την Κινεζική ηγεμονία.
Ο πρώτος Άγγλος πρέσβης στην Κίνα που επιθυμούσε να κλείσει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αντιμετωπίστηκε ως βάρβαρος. Ο Κινέζος Αυτοκράτωρ του παρέδωσε μία επιστολή προς τον Άγγλο Βασιλέα που έγγραφε μεταξύ άλλων:

῾Καθώς εποπτεύω ολόκληρο τον κόσμο, δεν έχω παρά μονάχα έναν σκοπό: τη διατήρηση τέλειας διακυβέρνησης και την εκπλήρωση των καθηκόντων του κράτους…Τα αλλόκοτα και ακριβά αντικείμενά σας ποσώς με ενδιαφέρουν….Όπως μπορεί να διαπιστώσει και μόνος του ο πρέσβης σας, διαθέτουμε τα πάντα”.
(Kissinger, 2014. σ307-8)

Εν συνεχεία, γ Βρετανία επιχείρησε και μία δεύτερη προσέγγιση και ο Κινέζος Αυτοκράτωρ απέστειλε επιστολή στον Άγγλο αντιβασιλέα όπου του εξηγούσε καταρχήν, πως ήταν ο κυρίαρχος των Πάντων υπό τον Ουρανό όπως επίσης, ότι ήταν προς το συμφέρον της Αγγλίας να υπακούει στην Κίνα. (ο.π. 308-9)
Φυσικά, η υπεροψία της Κίνας ταπεινώθηκε στον πρώτο πόλεμο του Οπίου (1839-1842) όπου κατέληξε σε απόλυτη Βρετανική νίκη και στην επίσημη υποταγή της Κίνας με την συνθήκη του Νανκίνγκ, όπου οι Βρετανοί μάλιστα, πήραν υπό την εξουσία τους το Χονγκ-Κόνγκ.
Η ταπείνωση συνεχίστηκε και στον δεύτερο πόλεμο του Οπίου (1856-1860) όπου συμμετείχαν μάλιστα η Γαλλία αλλά και οι Η.Π.Α. 
Αναφέρθηκε και προηγουμένως η νίκη της Ιαπωνίας μετά την δυτικοποίηση της, κατά της Κίνας το 1894 όπου  την υποχρέωσαν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κορέας.
Ο ξεφτιλισμός τώρα ήταν ακόμα βαρύτερος διότι μπορεί να αναγνώριζαν την πολεμική ανωτερότητα των δυτικών, αλλά δεν περίμεναν με τίποτα την τόσο ξαφνική Ιαπωνική ανωτερότητα που βασίστηκε στην δυτικοποίηση.
 Οι αντιδράσεις απέναντι στο αρχαίο και καθυστερημένο καθεστώς δεν άργησαν να έρθουν και η Κίνα προσπάθησε για να επιβιώσει, να δυτικοποιηθεί.
Παρόλα αυτά, αυτό που επικράτησε ήταν η κομμουνιστική επανάσταση του Μάο.Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι υπεύθυνος για πολύ περισσότερους θανάτους από τον Χίτλερ, αλλά και από τον Στάλιν. (3)
Ο Μάο ανακύρηξε την νέα εξουσία με τα λόγια:

“Ο Κινεζικός λαός όρθωσε το ανάστημά του.” (ο.π. 313)

Πλέον είχε την θέση του Αυτοκράτορα και ήταν σε θέση να ξεριζώσει τα αρχαία έθιμα που τα θεώρησε υπεύθυνα για την κινεζική καθυστέρηση και υποταγή στην Δύση μέσω της “Πολιτιστικής Επαναστάσεως”.
Ανεξάρτητα από την καθυστέρηση που προκάλεσε το κομμουνιστικό καθεστώς, ο Μάο δυτικοποίησε πλήρως τον στρατό και φυσικά χρησιμοποίησε τον κομμουνισμό ως μία καλή δικαιολογία της δουλείας.
 Η ανθρώπινη ζωή δεν είχε καμία αξία στην Κίνα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν, ο ίδιος ο Μάο, σε ομιλία του στην Μόσχα, είπε πως ακόμα και εάν γίνει πυρηνικός πόλεμος και πεθάνουν εκατομμύρια Κινέζοι, αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ούτε θα σταματήσει την επανάσταση. (ο.π. 315)
Εντούτοις, ο Κομμουνισμός εξελίχθηκε σε παγίδα από την μεριά της Ε.Σ.Σ.Δ. Αυτός είναι και ο λόγος που η Κίνα απομακρύνθηκε σταδιακά και έκλεισε συμφωνία με την Αμερική του Νίξον.
Μετά την πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ. επικράτησε η Αμερική σε παγκόσμιο επίπεδο.Πλέον δεν υπήρχε εχθρός ούτε φαινόταν κάποια δύναμη που θα μπορούσε να εμφανιστεί σύντομα. Για την ακρίβεια οι Αμερικανοί θεωρούσαν υποψήφια υπερδύναμη την Ιαπωνία: ο Brzezinski (1998) ήταν σχεδόν σίγουρος.
Όμως, ο ανταγωνισμός από την Κίνα ανέβηκε ραγδαία: αφού μετατράπηκε σε καπιταλιστική χώρα που απλώς διατηρεί την αυταπάτη του κομμουνισμού για να εκμεταλεύεται τα εργατικά χέρια, είναι πλέον η μοναδική δύναμη που απειλεί την οικονομία της Αμερικής. 
Σύμφωνα με το Δ.Ν.Τ. είναι η δεύτερη χώρα σε παγκόσμιο ΑΕΠ και κατά την Credit Suisse η τρίτη σε στρατιωτική δύναμη. Όμως, σε πυρηνική κατάταξη είναι στην 5ή θέση. Πάντως, εάν αποφασίσουν να ανεβούν, θα μπορέσουν να το κάνουν εξίσου γρήγορα, όπως στους άλλους τομείς.
Ο αντικειμενικός σκοπός των Κινέζων και του Μάο έχει επιτευχθεί: καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να εκμεταλευτεί την Κίνα. Το να νικήσει σήμερα η Μεγάλη Βρετανία την Κίνα σε στρατιωτική σύγκρουση είναι κάτι το αδιανόητο, εκτός και αν χρησιμοποιήσει αρκετά πυρηνικά.
Η μόνη δυτική δύναμη που την ξεπερνάει είναι οι Η.Π.Α.

Εν κατακλείδι, ο θεσμός της Ε.Ε. δεν οδήγησε σε άνοδο της Ευρώπης ούτε απέναντι στην Αμερική, ούτε φυσικά στην Ασία. Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά η ιστορική πορεία και σύγκριση, είναι κατάλληλη στιγμή να αναλυθεί το δεύτερο μέρος.

B)
Το μεγαλύτερο λάθος της Ευρώπης, είναι φυσικά ο Α’ Π.Π. Ο  Στρατάρχης von der Goltz τον ερμήνευσε πολύ σωστά, γράφοντας:

“Ο παρών πόλεμος είναι σαφέστατα μόνο η αρχή μιας μακράς ιστορικής εξέλιξης, στο τέλος της οποίας βρίσκεται η απώλεια της διεθνούς θέσης της Αγγλίας… [και] η επανάσταση των έγχρωμων μαζών εναντίον του αποικιακού ιμπεριαλισμού της Ευρώπης” (Ferguson. 2007. I. σ246)

Οι συνέπειες του Β’ Π.Π. είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να αναφερθούν. Το ζητούμενο είναι ότι το 1945 η Ευρώπη πέθανε. Η Αμερική την κράτησε ζωντανή διότι την χρειαζόταν ως αντίβαρο κατά της Ε.Σ.Σ.Δ., που πλέον δεν υφίσταται. 
Έτσι λοιπόν, από ιστορική αναγκαιότητα Αμερικανοί και Άγγλοι, στρέφονται ξανά κατά των Γερμανών διότι αφανίστηκε ο κοινός εχθρός. 
Η Γαλλία φυσικά, σαν μικρότερη δύναμη, θα ακολουθήσει για άλλη μία φορά τον “Αγγλοσαξωνικό” παράγοντα κατά της Γερμανίας.
Όμως η αποτίναξη του δυτικού ζυγού από τις “έγχρωμες μάζες” όπως τις αποκάλεσε, οδήγησε στην ανωτερότητα της Ασίας έναντι της Ευρώπης. Για την ακρίβεια, χωρίς την βοήθεια της Αμερικής η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα να επιβιώσει. Αντιθέτως, ο Τράμπ δεν έχει κανένα λόγο να στηρίζει μία ένωση που δημιουργήθηκε για να ανταγωνίζεται τις Η.Π.Α.

Η κατάσταση που πρέπει η Αμερική να προσαρμοστεί είναι η εξής: μπορεί “η Ευρώπη” να “είναι ο φυσικός σύμμαχος της Αμερικής” όπως αναφέρει ο Brzezinski (1998. III. σ107), όμως είναι υπό παρακμή. 
Η Ρωσία αποτελεί την δεύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου και αυτός είναι ο λόγος που ο Τράμπ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει φιλορωσική πολιτική.Συνεπώς η άποψη του Brzezinski πρέπει να συρικνωθεί και να αφαιρεθεί η Γερμανία από την έννοια του φυσικού συμμάχου. 
Σε αντίθεση με τις δυνάμεις της Ασίας που αναφέρθηκαν, η Ευρώπη έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που θα οδηγήσει σε ατελείωτα εσωτερικά προβλήματα. Είναι αυτονόητο, πως όταν τα εσωτερικά προβλήματα είναι ριζικά, είναι αδύνατον να υπάρξει σοβαρή εξωτερική πολιτική.
Βεβαίως, δημογραφικό πρόβλημα έχει και η Ρωσία, όμως δεν έχει ανεξέλεκτη παράνομη μετανάστευση. Ακριβώς γιαυτό το λόγο Αμερική, Βρετανία και Γαλλία θα ξανασυνεργαστούν κατά της Γερμανίας.

Οι στόχοι του Τραμπ φαίνονται να είναι οι εξής:

1)Καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας:
 Αφού η Ευρώπη δεν έχει στρατό και έχει τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της με το φαινόμενο αυτό, είναι δεδομένο ότι θα στραφεί προς την Ρωσία. Η προσέγγιση είναι βάσικη σύμφωνα με την εξέλιξη της ιστορίας. 

2)Οικονομικό πόλεμο κατά της Γερμανίας
Η Αμερική δεν θα θυσιάσει τον ρόλο του Δολαρίου έναντι του Ευρώ. Πράγματι, η Γερμανία μετά την ένωση της πήγε να ανταγωνιστεί την Αμερική μέσω του νομίσματος:στήριξε έμμεσα τον Σαντάμ Χουσεϊν όταν αποφάσισε να χρησιμοποιεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου στα πετρέλαια. Επιπροσθέτως, η Γερμανία (όπως και η Ιταλία) στήριξαν έμμεσα την απόφαση του Καντάφι να φύγει εντελώς από την επιρροή του Δολαρίου και να χρησιμοποιήσει το Ευρώ στην εκμετάλευση των πετρελαίων, με Κινεζική βοήθεια. Το αποτέλεσμα ήταν η εισβολή Αμερικής/ΝΑΤΟ, ο θάνατος του και η επικράτηση αναρχίας εδώ και 6 χρόνια, σε μία χώρα που συνορεύει με την Ελλάδα.
Αφού λοιπόν η Ε.Ε. μετατράπηκε σε μία Γερμανική ηγεμονία (αν και εικονική), η Αμερική πρέπει ή να την καταστρέψει ολοσχερώς, ή να την περιορίσει. Αυτός είναι και ο λόγος της τοποθετήσεως του Ted Malloch ως πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Ε.Ε. 
Πράγματι, από την στιγμή που οι Η.Π.Α. κατέστρεψαν την Ε.Σ.Σ.Δ. ενώ είχε αποτυχημένο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, δεν έπαψε ποτέ να είναι στρατιωτική υπερδύναμη. Σήμερα η Ε.Ε. όμως αποτελείται από ανίκανους γραφειοκράτες, δεν διαθέτει ισχύ και η εξωτερική της πολιτική έχει συρικνωθεί.
Είναι πολύ πιο εύκολο να διαλύσουν την Ε.Ε. απ’ότι την Ε.Σ.Σ.Δ.

3) Οικονομικό πόλεμο κατά της Κίνας:
Η επαναφορά της παραγωγής στην Αμερική, έναντι της πολιτικής να παράγουν οι εταιρείες σε άλλες χώρες με φθηνό εργατικό χέρι, είναι η σωστότερη προσέγγιση επιλύσεως του προβλήματος.Αφού πλέον έχουν κράτος, οι χώρες αυτές μετατρέπονται σταδιακά σε ανταγωνιστικές δυνάμεις.
Για να επιβιώσει σήμερα οποιοδήποτε κράτος, πρέπει να παράγει.Η εποχή της απλής εκμετάλευσης των άλλων, είναι παρελθόν. Ως πετυχημένος επιχειρηματίας, ο Τράμπ το αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα από τους σπουδαγμένους πολιτικούς που οδήγησαν στην πτώση της Αμερικανικής οικονομίας.

4)Προετοιμασία ένοπλης συγκρούσεως κατά της Κίνας:
Η φιλορωσική πολιτική, η στήριξη στην Ινδία όπως επίσης και η εμμονή του να ανεβάσει την ποιότητα του Αμερικανικού στρατού, αποκόπτωντας μέρος της χρηματοδοτήσεως που δίνουν οι Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ, αποσκοπεί καθαρά στην οργάνωση ένοπλης συγκρούσεως με τους Κινέζους. 
Στην περίπτωση δηλαδή που οι σχέσεις φτάσουν σε πόλεμο, οι Η.Π.Α. χρειάζονται τα κράτη αυτά που κινδυνεύουν άμμεσα από την Κινεζική εξάπλωση.

Εν κατακλείδι, η εποχή όπου οι Δυτικοί μπορούσαν να εκμεταλεύονται λαούς που δεν είχαν εξελιχθεί στρατιωτικά και τεχνολογικά, είναι παρελθόν. Αυτό που τους έλειπε ήταν μία κρατική οντότητα ευρωπαϊκού τύπου, που πλέον την απόκτησαν και την προσάρμοσαν στα μέτρα τους.
Σε αυτήν την άνοδο της Ασίας, η Δύση οφείλει να είναι ενωμένη, αλλά η Γερμανική πολιτική προκαλεί ακριβώς το αντίθετο και στρέφει τον “Αγγλοσαξωνικό” παράγοντα προς την Ρωσία, που την συμφέρει η παύση της Κινεζικής αναπτύξεως και η πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Γι’αυτό λοιπόν, θα εφαρμοστεί ο εκτοπισμός της Γερμανίας, η σύσφιξη σχέσων με την Ρωσία και τα αγγλόφωνα κράτη, όπως επίσης, η διατήρηση του ελέγχου στο Αιγαίο αλλά και η αύξηση της οικονομίας των Η.Π.Α. μέσω της παραγωγής. 
Τελικά, δημιουργούνται δύο διαφορετικές ομάδες στην Ευρώπη όπως και πριν τους δύο παγκοσμίους πολέμους:το Αγγλόφωνο και Γαλλόφωνο στρατόπεδο έναντι της Γερμανίας.Οι αιτίες της συγκρούσεως είναι πρώτον, η γερμανική επιπολαιότητα που δεν έμαθε τίποτα από την ιστορία, αλλά και δεύτερον, του Αμερικανικού ρεαλισμού.
Εύκολα αποδεικνύεται η παραπάνω θέση με την αναστάτωση που προκάλεσαν οι θέσεις του Τράμπ για την Γερμανία και την Ε.Ε., ενώ με μία ψύχραιμη εξέταση της πορείας των γεγονότων, φαίνονται αναμενόμενες.


Παραπομπές:
Αναγνώστου, Α. Βάμβαλης, Γ. (2004). Τετράγλωσσο Λεξικό της Ψυχανάλυσης. Αθήνα. Επίκουρος.
Brzezinski, Z. (1998). Η Μεγάλη Σκακιέρα. Αθήνα. Λιβάνης.
Durant, W. (1969). Παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού. Τ1. Αθήνα. Συροπούλοι
Fergusson, N. (2007) Ο Πόλεμος στον Κόσμο. Τ1. Αθήνα. Ιωλκός
Kissinger, H. (2014). Παγκόσμια Τάξη. Αθήνα. Λιβάνης.
Kissinger, H. (1995). Διπλωματία. Αθήνα. Λιβάνης.

Σύνδεσμοι:
(1)
(2)
(3)


Μεγάλη Βρετανία και Ε.Ε.



   Η πλειοψηφία της αρθρογραφίας που αφορά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. αγνοεί το ιστορικό περιεχόμενο που επηρεάζει μία τέτοια απόφαση.
Οι λόγοι είναι αυτονόητοι:η ψυχολογία του πλήθους ποτέ δεν δίψασε για αλήθειες ούτε ενδιαφέρθηκε για συστηματική μελέτη. (1)
Γιαυτόν το λόγο οι περισσότερες αναρτήσεις εξυπηρετούν κομματικές επιδιώξεις, που απευθύνονται σε ένα κοινό αμόρφωτων γραικύλων με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσουν τα πάθη τους.Ως εκτούτου, όποιος περιφρονεί την ιστορία αγνοεί και την ψυχολογία που οδήγησε σε μία τέτοια απόφαση.Επιπλέον, πολιτική θεώρηση χωρίς κατανόηση ιστορικής συνέχειας και ψυχολογικών αναγκών, είναι αδύνατον να είναι ορθή.

Σύμφωνα με τον Kissinger, (2) ο πανούργος και ευφυέστατος Γάλλος καρδινάλιος και υπουργός, Ρισελιέ, διακύρηξε κατά τον τρομερό τριακονταετή πόλεμο (1618-1648) το περίφημο raison d’etat.Ανεξαρτήτως του ότι ο Γάλλος βασιλεύς έφερε τον τίτλο του Rex Catholicismus εντάχθηκε στο στρατόπεδο των εχθρών του καθολικισμού, διότι πλέον ο υπέρτατος σκοπός ήταν το κράτος, αυτή η αφηρημένη και ανεξάρτητη έννοια από οποιαδήποτε μορφή θρησκείας, ακόμα και ιδεολογίας.
Μία μίξη της πρακτικής του Ρισελιέ, του Ηγεμών του Μακιαβέλλι, και της συστηματικής μελέτης του μεγαλύτερου ιστορικού και ρεαλιστή, Θουκυδίδη, οδήγησε σιγά σιγά όλη την Ευρώπη να αλλάξει προσανατολισμό και να αφοσιωθεί σταδιακά στην έννοια του κράτους (για την ακρίβεια του έθνους-κράτους) έτσι ώστε ο καθένας να προσπαθήσει να υλοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Αυτός ο ανταγωνισμός, σε συνδιασμό με τον Διαφωτισμό και την Αναγέννηση, προϊόντα του Ελληνικού πολιτισμού, οδήγησαν τους Λευκούς της Ευρώπης όχι τόσο στο ύψιστο επίπεδο πολιτισμού (ποτέ δεν ξεπέρασαν την αρχαία Ελλάδα ή την Κίνα), αλλά σε ένα επίπεδο επιρροής παγκόσμιων διαστάσεων.Πράγματι, από τον 17ό αιώνα και ειδικότερα μετά την παρακμή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Ευρωπαίοι διοικούσαν τον κόσμο ολόκληρο.
Παραδείγματος χάριν, η Μεγάλη Βρετανία είχε την δύναμη να ταπεινώσει την Κίνα δύο φορές (1839-1842 και 1856-1860),  φυσικά κάτι τέτοιο σήμερα είναι τουλάχιστον αστείο, για την ακρίβεια σουρεαλιστικό.
Για την δύναμη της Αγγλίας στην Ινδία, αναφέρει ο ΛεΜπον την εξής σημαντική λεπτομέρεια


"Τι έξοχο θέαμα αποτελεί αυτή η γιγαντιαία αυτοκρατορία των ινδιών,όπου 250 εκατομμύρια ιθαγενείς κυβερνώνται σε αδιατάρακτη ειρήνη από μια χιλιάδα υπαλλήλων που στηρίζονται σ'έναν ολιγάριθμο στρατό 60.000 ανδρών,και στην οποία διώρυγες,σιδηρόδρομοι και άλλα δημόσια έργα εκτελούνται χωρίς να ζητούν ούτε μια δεκάρα από τη μητρόπολη!" (3)

Δηλαδή πριν από 100 χρόνια, ούτε 100.000 Άγγλοι λοιπόν επιβάλονταν σε έναν πλυθησμό 250.000.000 Ινδών(έχουν τετραπλασιαστεί από τότε).Σήμερα οι Άγγλοι, λόγω της παρακμής που δημιούργησε ο Β' Παγκόσμίος πολέμος και η πολιτικής της Ε.Ε., έχουν πολύ χαμηλότερες προσδοκίες και προσπαθούν να επιβληθούν στον ίδιο τους τον τόπο.

Όμως, τα θεμέλια άρχισαν να ραγίζουν μετά τον καταστροφικό πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.Κατά τον Ferguson, το αποτέλεσμα αυτής της μάταιης διαμάχης ήταν ο κλονισμός της ισορροπίας δυνάμεων, που είχαν διατηρήσει οι Ευρωπαίοι για περίπου 100 χρόνια. (4)
Επιπλέον, η σταδιακή άνοδος των Η.Π.Α. που οφείλονταν στο ανοιχτό πολιτικό της σύστημα, στα σχετικά πιο ασφαλή σύνορά της και στην εκπληκτική καπιταλιστική της οικονομία για εκείνη την εποχή, δημιούργησε μία δύναμη "παρατηρήριο", όπου πλέον έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία δυνάμεων και στο raison d’Etat κάθε κράτους.
Ταυτοχρόνως η νευρωτική επανάσταση των μπολτσεβίκων στην Ρωσία, λόγω του μίσους που έτρεφε για οποιαδήποτε εκδήλωση του πολιτισμού, έδωσε ώθηση στον ρωσικό επεκτατισμό και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Στάλιν, δημιουργήθηκε μία τεράστια στρατιωτική υπερδύναμη, βάρβαρη στο εσωτερικό της, αλλά με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.
Επιπλέον, η συνθήκη που υπέγραψε η Γερμανία μετά την ήττα της, ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλούσε νέα σύγκρουση πολύ πιο φονική από την προηγούμενη.Ο μεγάλος Γάλλος στρατηγός Φος, όταν διάβασε την “συνθήκη ειρήνης” που έπρεπε να υπογράψει η Γερμανία το 1918 είπε:

“Αυτό δεν είναι ειρήνη.Είναι μία εικοσαετή κατάπαυση πυρός!”

Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο η Ευρώπη ουσιαστικά πέθανε και και η ισορροπία δυνάμεων μοιράστηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενώσεως.Από τότε λοιπόν, δηλαδή εδώ και 70 χρόνια, η Ευρώπη παραμένει ένα πτώμα που δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και φυσικά τον νέο μεγάλο παίχτη στην "παγκόσμια σκακιέρα” όπως την χαρακτηρίζει ο Brzezinski, την Κίνα. (5)
Πράγματι η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ είναι νάνος σε σχέση με τις προηγούμενες δυνάμεις, διότι οι πυρηνικές κεφαλές είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό.Η οικονομία της δεν έχει την Αμερικανική δραστηριότητα, ούτε την μανιακή Κινεζική παραγωγή, ούτε τους πόρους της Ρωσίας-μάλιστα πάρα πολλά κράτη της ΕΕ λαμβάνουν πετρέλαιο και αέριο από την Ρωσία, όπως η Αγγλία.
Για να γίνει κατανοητή η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πρέπει
Α)Να εξεταστεί το ιστορικό δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής
Β)Οι συνθήκες που οδήγησαν την Αγγλία να πει το όχι, δηλαδή το ποιοί παράγοντες δημιούργησαν δυσαρέσκεια.

Α)Ποιό ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας;Η υποστήριξη του αδύνατου για να μην ενισχυθεί περισσότερο από όσο συμφέρει μία άλλη δύναμη, όπως επίσης για να μετατραπεί ο αδύνατος σε Αγγλικό προτεκτοράτο και όχι σε οτιδήποτε άλλο.Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την ιστορία και αρκετούς σοβαρούς αναλύτες. (6)
Παραδείγματος χάριν, η Αγγλία ναι μεν στήριξε την Ελλάδα στην επανάσταση του 1821, αλλά δεν επέτρεψε την ολοκληρωτική διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διότι οι συνέπειες θα ήταν να ενισχυθεί υπερβολικά η Ρωσία.
Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θεώρησαν ως αφορμή την επίθεση στην Πολωνία διότι αρχικά είχαν υποτιμήσει τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες του Χίτλερ.

Β)Το λαθρομεταναστευτικό όπως αναφέρθηκε στα Αγγλικά Μ.Μ.Ε. έπεσε καθοριστικό ρόλο στην απογοήτευση των Άγγλων.Επιπλέον, οι τεράστιοι μισθοί που δαπανούνται για τα μέλη της Ευρωβουλής μείωσαν το εισόδημα του Άγγλου φορολογουμένου.Έπειτα, οι δύο προηγούμενοι παράγοντες δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη Υγείας από το κράτος και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά όποιος έχει μείνει, έστω και λίγο στην Αγγλία.
Επιπροσθέτως, τα μουσουλμανικά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη δημιούργησαν τεράστια απογοήτευση στους Άγγλους.Είναι αυτονόητο να ενδιαφέρονται να πάρουν προληπτικά μέτρα σε τέτοια σοβαρά ζητήματα.
Αυτό ακριβώς το στοιχείο δείχνει την τεράστια απογοήτευση απέναντι στην Ε.Ε.:Η Αγγλία είχε κυρίως φιλοτουρκική πολιτική, τώρα όμως η τελευταία χώρα προσπαθεί να συμμαχήσει με την Γερμανία, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται ακόμα παραπάνω.
Έπειτα είναι η παρεμβολή που πήγε να γίνει στην ιστορική πορεία των πραγμάτων
Ποιός έχει δικαίωμα να είναι ο αρχηγός στην Άπω Ανατολή από ιστορική, στρατιωτική και οικονομική άποψη;Αναμφισβήτητα η Κίνα.Ποιός είναι εκ φύσεως ο διάδοχος της ενδιάμεσης περιοχής που θα είχε διαδεχθεί την Οθωμανική αυτοκρατορία;Η Ρωσία, αλλά χάριν στην δραστήρια πολιτική της Αγγλίας έχασαν αυτήν την μοναδική ευκαιρία κατά την επανάσταση του 1821.
Στην Δύση όμως, ποιός είναι ο αρχηγός που καλύπτει τους προηγούμενους παράγοντες;Με τεράστια διαφορά οι στην ιστορία είναι οι Αγγλοσάξωνες.
Η Γαλλία έπαψε να είναι σοβαρή δύναμη από ττην πτώση του Ναπολέοντα, δηλαδή εδώ και 200 έτη.
Η Γερμανία, που είναι ένα κράτος ακόμα πιο καινούργιο και από το Ελληνικό, με ιδρυτή τον Βίσμαρκ το 1871, ήταν σοβαρή δύναμη μέχρι την πτώση του Χίτλερ.
Από τότε, ναι μεν έχει σημαντική οικονομική άνοδο, αλλά είναι μία σκιά σε σχέση με τις σύγχρονες υπερδυνάμεις.
Αναμφισβήτητα, με την υποστήριξη της Αμερικής, κατάφερε να ενωθεί μετά την κομμουνιστική κατοχή με αποτέλεσμα το καπιταλιστικό σύστημα να ανεβάσει το βιωτικό επίπεδο και την δύναμή της, μετατρέποντας την στο ισχυρότερο κράτος της Ε.Ε.
Η μεγάλη Βρετανία αντιθέτως, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, με αποτέλεσμα η μοναδική της εξασφάλιση για την επιβίωσή της να είναι οι ΗΠΑ.

Μετά την επέκταση της Ε.Ε. τα κράτη της Ευρώπης έχασαν τον αντικειμενικό τους σκοπό:raison d’Etat.Από την στιγμή που εξαφανίστηκε το στοιχείο που διατηρούσε την επιβίωση του κράτους και αύξανε την ευημερία του καταπιέζοντας άλλους λαούς, τα Ευρωπαϊκά κράτη καταστράφηκαν.
Πλέον, κανένας δεν μπορεί να εφαρμόσει raison d’Etat χωρίς την άδεια της Γερμανίας.Η τελευταία, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως η καταλληλότερη δύναμη για να εξασφαλίσει την Ε.Ε.
.Εντομεταξύ, χρησιμοποίησε το πτώμα της Γαλλίας με μοναδικό σκοπό να μην παρουσιάζεται τόσο Γερμανική όσο είναι στην ουσία της η Ε.Ε.
Επιπροσθέτως, λόγω της αλαζονείας που ανέκαθεν χαρακτήριζε την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, τόλμησε να ανταγωνιστεί το δολλάριο.Το νόμισμα αυτό, μαζί με την πυρηνική δύναμη, αποτελούν τα θεμέλια της Αμερικανικής κυριαρχίας.
Είναι δεδομένο ότι οι Η.Π.Α. δεν θα αφήσουν το δολλάριο να χάσει την ισχύ του γιαυτό και εκμεταλεύονται την κρίση στην Ε.Ε.
Οι Αγγλοσάξωνες, δεν ένιωθαν ποτέ καμία υποχρέωση να αποφασίζει το Βερολίνο (μέσω βρυξελλών) για το Λονδίνο.Εκμεταλευόμενοι την ιδιαίτερη τους σχέση με της Η.Π.Α., την νέα προσέγγιση των Η.Π.Α. προς την Ρωσία που αποσκοπεί στην καταστροφή του εχθρού, της Κίνας, αποφάσισαν-ή μάλλον διατάχθηκαν- από την Ουάσινγκτον να φύγουν από την Ε.Ε. 
Η γερμανική Ε.Ε. είναι καταδικασμένη να περιοριστεί προς τον Βορρά και να μην έχει κανέναν σύμμαχο στην διεθνή σκακιέρα:οι Η.Π.Α. είναι υπέρ των αγγλοσαξώνων, όχι των Γερμανών.Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να απομονώσει ακόμα παραπάνω την Γερμανία με την κρίση της Κριμαίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οποιασδήποτε ελπίδας γερμανορωσικής συμμαχίας.Αυτή η πληγή, δεν θα κλείσει σύντομα.
Φυσικά η Κίνα ούτε μπορεί ούτε ενδιαφέρεται να βοηθήσει ένα ευρωπαϊκό πτώμα με Γερμανική ενδυμασία.Συνεπώς, ανάγεται το συμπέρασμα πως η Γερμανία είναι μόνη της και μόνο κάτι αποτυχημένα κράτη του νότου την υπολογίζουν.

Η Αγγλία λοιπόν έχει την ευκαιρία να διορθώσει την εσωτερική της παρακμή.Επίσης, ίσως αποτελεί πλέον το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που μπορεί να κυνηγήσει το raison d’Etat, κάτι ακατανόητο για τους  κομματόδουλους του Ελληνικού κρατιδίου.
Άρα, το πόρισμα είναι πως το raison d’Etat πλέον, ταυτίζεται απόλυτα με τις Η.Π.Α. και όχι με την νεκρή Γερμανία.
Ούτε έχει σημασία να προβλέψει κανείς, ούτε είναι απόλυτα εφικτό.Μπορεί να πάει τέλεια, μπορεί να καταλήξει ως καταστροφή.Σημασία έχει η αντίληψη του γεγονότος ως ιστορική εξέλιξη.

Παραπομπές
1)ΛεΜπον, Γ. (2006). Ψυχολογία των Μαζών.  σ46.  Θεσσαλονίκη. Ζήτρος.
2)Kissinger, H. (1995). Διπλωματία. Αθήνα. Λιβάνης
3)ΛεΜπον, Γ. (2006). Πολιτική Ψυχολογία.  σ355.  Θεσσαλονίκη. Ζήτρος.
4)Ferguson, N. (2006) Ο Πόλεμος Στον Κόσμο. Τ1. Αθήνα. Ιωλκός
5)Brzezinski, Z. (1998) Η Μεγάλη Σκακιέρα. Αθήνα.Λιβάνης
6)Kissinger, H. (1995). Παγκόσμια Τάξη. Αθήνα. Λιβάνης

Κομφούκιος

Ότι είναι ο Ελληνικός πολιτισμός σχεδόν για όλον τον κόσμο (την Δύση, τους Άραβες σοφούς και τον Ρωσικό πολιτισμό)  είναι ο Κινεζικός για την Άπω Ανατολή.Χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα είναι απλά παρεκβάσεις του τεράστιου Κινεζικού πολιτισμού.
Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις καθεαυτοί πολιτισμοί:Ο Ελληνικός, ο Ινδικός και ο Κινεζικός.Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι είναι πολύ κατώτεροι στην γραμματεία και στην αρχιτεκτονική με τους παραπάνω.
Οι Κινέζοι εξάλλου, θεωρούσαν επί χιλιετίες πως είναι το κέντρο του κόσμου και ότις όποιος δεν μετέχει στον πολιτισμό τους, είναι βάρβαρος.

Ο Κομφούκιος δεν ασχολήθηκε ποτέ με θεούς και μυστήρια(Ανάλεκτα 4.12) αποφεύγοντας πολλές φλυαρίες που απασχόλησαν αρκετούς σοφούς του κόσμου.Είχε αίσθηση της κοινωνικής ψυχολογίας όταν είπε πως η ηγεσία είναι σαν τον άνεμο και η συμπεριφορά του λαού σαν το χορτάρι:

όταν φυσήξει άνεμος το χορτάρι σκύβει.(Ανάλεκτα 12.19)

Όπως όλοι οι πραγματικοί σοφοί που έρχονται από το βαθύ παρελθόν, παραμένει επίκαιρος και στην πολιτική ανάλυση.Όταν ρώτησαν την άποψή του για τους κυβερνήτες της εποχής του, είπε ο Διδάσκαλος:

”Αλοίμονο, είναι τόσο ασήμαντοι!Δεν αξίζει να τους δίνεις σημασία!”.(Ανάλεκτα.13.20)

Μεγάλο μέρος της των Ελλήνων λέει τα ίδια λόγια εν αγνοία του.Η επίδειξη της κοινωνίας δεν άλλαξε ριζικά από την εποχή του, διότι

”Παλιά οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους.Σήμερα μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους”.(Ανάλεκτα.14.25).

Πόσοι είναι και σήμερα αυτοί που παίρνουν όσα περισσότερα πτυχία μπορούν, όχι για το αντικείμενο, αλλά για να εντυπωσιάζουν τους άλλους;
Σε αντίθεση με αρκετούς που θεωρούν ότι στην αδικία πρέπει να προβάλεται η αρετή ως απάντηση, ο Κομφούκιος αναρωτήθηκε πως θα απαντούσε τότε στην αρετή εάν την εφάρμοζε και στην αδικία; Στην αρετή ανταποκρίνεται ο άριστος με αρετή, και στην αδικία με ευθύτητα(Ανάλεκτα 14.36)

Αναγνωρίζοντας πως η ποιότητα δεν κρίνεται με την ποσότητα-όπως άλλωστε αναλύει ο Αριστοτέλης- θεώρησε πως η αποστολή ανεκπαίδευτων στον πόλεμο, είναι σαν να τους στέλνεις στον βέβαιο θάνατο (Ανάλεκτα 13.30).Φυσικά ο Ε.Σ. αγνοεί παντελώς την ρήση αυτή.
Οι πέντε αρετές του Άριστου κατά τον Κομφούκιο είναι:
Σεβασμός-με αυτόν, δεν υπάρχει ταπείνωση.
Γενναιοδωρία-Κερδίζει το πλήθος.
Ειλικρίνεια-Κερδίζει την εμπιστοσύνη των άλλων.
Εξυπνάδα-Κερδίζει πολλές επιτυχίες.
Ευσπλαχνία-Κερδίζει άλλους στην υπηρεσία του υποκειμένου που την εφαρμόζει.(Ανάλεκτα.17.6)
Όρισε έξι λέξεις και έξι εκφυλισμούς:

Η αγάπη της τέλειας ανθρωπιάς χωρίς την αγάπη της μελέτης εκφυλίζεται σε ανοησία.Η αγάπη της σοφίας χωρίς την αγάπη της μελέτης εκφυλίζεται σε καιροσκοπισμό.Η αγάπη της ειλικρίνειας χωρίς την αγάπη της μελέτης εκφυλίζεται σε αισχροκέρδεια.Η αγάπη της ακεραιότητας χωρις την αγάπη της μελέτης εκφυλίζεται σε κτηνωσία.Η αγάπη της γενναιότητας χωρίς την αγάπη της μελέτης εκφυλίζεται σε ανταρσία.Η αγάπη της αποφασιστικότητας χωρίς την αγάπη της μελέτης εκφυλίζεται σε απερισκεψεία”.(Ανάλεκτα.17.8) 

Όσον αφορά τους χυδαίους και τους αμόρφωτους που δεν έχουν πολιτικό αξίωμα, βασανίζονται από την επιθυμία να αποκτήσουν.Μόλις επιτευχθεί αυτό, διακατέχονται από φόβο μην το χάσουν και για να μην το χάσουν είναι έτοιμοι να τα κάνουν όλα.(Ανάλεκτα 17.15)

Ειλικρίνεια, απλότητα και βάθος.Πως να μην είναι υψηλός ο Κινεζικός πολιτισμός όταν ο Κομφούκιος είναι το επίκεντρο του;

Θουκυδίδης: Επίκαιρος ρεαλιστής

Το έργο του τεράστιου ιστορικού και στρατηγού Θουκυδίδη, είναι επίκαιρο και ρεαλιστικό

Τρείς οι αιτίες κάθε ήττας:Δειλία, αβουλία και βραδύτητα (Ε.75) Τρία είναι τα ισχυρότερα κίνητρα του ανθρώπου:Φιλοδοξία, φόβος και συμφέρον.(Α,76)   Τρία τα χαρακτηριστικά όσων προοδεύουν:Ανυποχώρητοι με τους ίσους, συνετοί προς τους ισχυρότερους και μετριοπαθείς στους αδύναμους. (Ε, 111) Όσο η ανθρώπινη φύση μένει η ίδια, συμφορές μικρότερες ή μεγαλύτερες θα εμφανίζονται πάντα. (Γ.82) Οι άνθρωποι συνηθίζουν να υποβάλονται στην τυφλή ελπίδα που αποσκοπεί στην πραγματοποίηση των επιθυμιών τους, διώχνοντας από την σκέψη τους τα δυσάρεστα. (Δ.108)
Οι λαοί δεν έχουν το ίδιο πάθος όταν αποφασίζουν την αρχή ενός πολέμου και όταν ζουν την διεξαγωγή του, ανάλογα με την μεταβολή των γεγονότων αλλάζουν και οι διαθέσεις τους. (Α.140). Όπως παράδειγμα ο πόλεμος του Βιετνάμ.Το ηθικό διαλύεται ολοσχερώς από το αιφνίδιο, το απροσδόκητο και το αντίθετο σε κάθε σχεδιασμό (Β,61)Όσο περισσότερο κάποιος βασίζεται στην τύχη και την ελπίδα, τόσο μεγαλώνει και η αποτυχία. (Ε.113)

Εν συνεχεία, αιώνιο νόμο αποτελεί η υποταγή του αδύναμου στον ισχυρό. (Α.76) Οι άνθρωποι έχουν την τάση να κυριαρχούν όπου μπορούν.Έπειτα, και αυτός ο νόμος θεωρείται από τον Θουκυδίδη αιώνιος:έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι.(Ε.105)
Για τον μεγάλο ιστορικό και στρατηγό, όσοι έχουν δύναμη κάνουν τα ίδια.(Ε.105)
Ούτε κατά τον Θουκυδίδη ασχολήθηκε κανείς με το δίκαιο όταν μπορούσε να επιβληθεί με την βία. (Α.76) Διότι ούτως ή άλλως όσοι επιβάλονται, δεν χρειάζονται τα δικαστήρια.(Α.77) Άλλωστε το δίκαιο συνήθως το επικαλούνται οι δειλοί. (ΣΤ.79)
Όταν κάποιος είναι ισχυρός, προκαλεί φόβο ή φθόνο. (ΣΤ.78) Παρόλα αυτά το μίσος δεν αντέχει στον χρόνο με αποτέλεσμα ένα λαμπρό παρόν να εξασφαλίζει αθάνατο θαυμασμό στο μέλλον. (Β.64)
Οι περισσότεροι προτιμούν έτοιμες αλήθειες.(Α.20) Εδώ βασίζεται και η επιτυχία της Προπαγάνδας, που έρχεται να τον διαβεβαιώσει.Από την εποχή του μεγάλου Ιστορικού, ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες που έχουν έργα αντάξια με τα λόγια τους. (Β.42)
Έπειτα, οι περισσότεροι προτιμούν όσα "βρίσκονται" πολύ μακριά τους, διότι δεν βλέπουν από κοντά κατά πόσο είναι αντάξια της φήμης.(ΣΤ.11) Έτσι εξηγούνται οι υποκειμενικές κομμουνιστικές και ναζιστικές αυταπάτες θαυμασμού στην σημερινή εποχή.

Όσον αφορά τις φιλικές και τις εχθρικές σχέσεις μεταξύ κρατών, καθορίζονται αποκλειστικά από τις περιστάσεις.(ΣΤ.85).Εάν η ιδεολογία καθόριζε τις Διεθνείς Σχέσεις, τότε ο Στάλιν με τον Χίτλερ δεν θα έκλειναν ποτέ συμφωνία, ούτε ο Νίξον με τον Μάο.Επαναλαμβάνει την άνω θέση, λέγοντας πως τα κοινά συμφέροντα δένουν ανθρώπους και κράτη(.Α.124)  Η αυτονομία κάθε κράτους καθορίζεται από την ισχύ τους.(Ε.97) Γιαυτό τον λόγο τα μικρά κράτη δεν έχουν και ούτε θα έχουν ποτέ αυτονομία, εκτός και αν είναι πανίσχυρα και οργανωμένα σαν το Ισραήλ.
Όσον αφορά τους συμμάχους, η χρησιμότητά τους θα καθορίσει την συμπεριφορά της συνεργασίας.(ΣΤ.85)
Όποιος θέλει να κυριαρχεί, τον συμφέρει να τιμωρεί.Αλλιώς ας παραιτηθεί από την ηγεμονία και ας ασχοληθεί με τον καλοσύνη. (Γ.40) Φυσικά, είναι πολύ λεπτή η γραμμή να μην γίνει παράφρων ο τιμωρός και αυτό ο Θουκυδίδης το γνωρίζει: δεν προωθεί την βία και την τιμωρία.
Σε μία διορατική του αναφορά, γράφει πως η ηρεμία δεν συντηρείται με την αδράνεια.Δεν συμφέρει σε κράτος ηγεμονικό αλλά σε κράτος δορυφόρο-ή αλλιώς προτεκτοράτο- που θεωρεί καλύτερη την υποδούλωση από την κατάκτηση για να έχει μία μορφή υσηχίας, χωρίς κινδύνους. (Β.63) Τέλος, τα άδικα έργα συγκαλύπτονται με ωραία λόγια.(Γ.67) 

Μπορεί ο Θουκυδίδης να μην κατέκτησε  τον τίτλο Μέγας σαν Στρατηγός, αλλά σαν ιστορικός του ανήκει.