Χωρίς εισαγωγές, στις 09.03.2023 έστειλα το εξής στο Προεδρικό Μέγαρο
«Ονομάζομαι Παπανικολάου Λεωνίδας και έχω υπηρετήσει εννέα μήνες στον Ελληνικό Στρατό το 2015 ως Ι1 στρατιώτης τεθωρακισμένων. Η θητεία μου ήταν κυρίως στη 12ΕΜΑ που βρίσκεται στο Δορίσκο του Έβρου.
Επειδή εσείς έχετε πάρα πολλές δεκαετίες εμπειρίας ως πασίγνωστη νομικός, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος.
1: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».
2: «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
5: «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»,
6: «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με του ορισμούς των νόμων».
Το ερώτημα μου, είναι το εξής: γιατί η θητεία είναι υποχρεωτική μόνο για τους άνδρες και η υποχρεωτικότητα εξαιρεί τις γυναίκες;
Η άποψη μου, είναι ότι επειδή το Σύνταγμα ορίζει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, πρέπει να είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες.
Όταν το Σύνταγμα αναφέρει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, γιατί δεν συνεισφέρουν υποχρεωτικά και οι γυναίκες;
Η απόδειξη ότι μια γυναίκα έχει τη δύναμη, ακριβώς όπως ένας άνδρας, να συνεισφέρει στο στρατό, είναι οι χιλιάδες Ελληνίδες που υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό κάθε μέρα.
Άρα, προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτική θητεία όπως ένας άνδρας. Από τη στιγμή που μια γυναίκα μπορεί να είναι στο στρατό από επιλογή, μπορεί να είναι και υποχρεωτικά.
Ακριβώς τα ίδια, μπορούν να γραφτούν και για την αναφορά σε κάθε Έλληνα που μπορεί να φέρει όπλα. Το γεγονός ότι γυναίκες εργάζονται στο Στρατό δείχνει ότι το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο.
Επιπλέον, θέλω να προσθέσω πως δεν γνωρίζω καμία έρευνα που να δείχνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτική θητεία. Έψαξα στο χώρο της ψυχολογίας, της ιατρικής, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας. Ακόμα και να υπήρχε μια τέτοια έρευνα, τα πορίσματα της θα καταρρίπτονταν εύκολα από το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και για τις γυναίκες, όπως το Ισραήλ.
Από την προσωπική μου εμπειρία ως στρατιώτης, δεν είδα κανένα μειονέκτημα στις γυναίκες που να βασίζεται στο φύλο τους. Έχω κάνει περίπολο με γυναίκα και έχω μπει σε άρμα με οδηγό γυναίκα και δεν βίωσα καμία διαφορά. Οι γυναίκες της χώρας μας υπηρετούν στο πεζικό, το ναυτικό και την αεροπορία και έχουν υψηλές αποδόσεις όπως και οι άνδρες.
Έπειτα, είμαστε μια Ευρωπαϊκή χώρα που στοχεύει στην ισότητα και στην αποφυγή κάθε μορφής διακρίσεων. Άρα, αυτή η τρομερή διάκριση που βασίζεται καθαρά στο φύλο θα πρέπει να αλλάξει, αν όντως θέλουμε ισότητα, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, διότι η λέξη αυτή, είναι ξεκάθαρη.
Παρακαλώ πολύ απαντήστε μου εσείς ή έστω κάποιος που εργάζεται στο Μέγαρο.
Γιατί δεν πάνε οι γυναίκες υποχρεωτικά; Γιατί αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει και αν όχι γιατί δεν εφαρμόζεται η ισότητα.
Ευχαριστώ πολύ
Παπανικολάου Λεωνίδας.»
Στις 11.03.2023 έστειλα ξανά
Καλησπέρα σας.
Σας υπενθυμίζω ότι περιμένω απάντηση.
Ευχαριστώ πολύ
Παπανικολάου Λεωνίδας.
Στις 17.03.2023 έστειλα και πάλι
«Καλησπέρα σας.
Ελπίζω να είστε καλά
Περιμένω απάντηση από την προηγούμενη Πέμπτη.
Ευχαριστώ πολύ
Παπανικολάου Λεωνίδας.»
Αργότερα ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία και πάλι δεν πήρα απάντηση. Ίσως κάποιος ισχυριστεί ότι το Προεδρικό Μέγαρο είναι πάρα πολύ απασχολημένο. Π.χ. λόγω του εγκλήματος στα Τέμπη. Αυτή η άποψη δείχνει φτωχό μυαλό και ίσως ανόητο ψηφοφόρο του κατεστημένου. Το Προεδρικό Μέγαρο οφείλει να είναι παράδειγμα ως προς τη λειτουργία του και την ταχύτητα του. Πρέπει να απαντάνε σε όλους, για όλα και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν δεν αρκεί το προσωπικό ας προσλάβουν παραπάνω, ούτως ή άλλως, χρυσάφι τους πληρώνουμε.
Συμπέρασμα:Το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα που θίγει την εφαρμογή του Συντάγματος και την ισότητα.
Ή έχουν διαβάσει τα βασικά ερωτήματα και δεν τολμούν να απαντήσουν, ή αργούν τόσο πολύ και αυτό δείχνει κακή διαχείριση, ειδικά όταν το θέμα αφορά κάτι τόσο σοβαρό.
Εγώ θα συνεχίσω να στέλνω μέχρι να μου απαντήσουν.