Στις 20/03/2017, πριν από πέντε χρόνια, προέβλεψα τα εξής για τη Γερμανία:
«….:ο στρατός της είναι υπερβολικά κατώτερος σε σχέση με το παρελθόν της: είναι η 18η στρατιωτική δύναμη…...Αποτελεί τον 17ο πληθυσμό στον κόσμο, δηλαδή περίπου 4 φορές μικρότερο από τις Η.Π.Α….. και φυσικά η σύγκριση με την Κίνα είναι ανούσια.....Όσον αφορά την οικονομία της σε παγκόσμιο επίπεδο.....το ΑΕΠ της είναι μεν 4ο…. φυσικά υπερβολικά αδύναμο μπροστά στην Αμερική....
….η Γερμανία όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των μουσουλμάνων: η διαφορά είναι ότι μόνο η Γερμανία εγκρίνει την εισροή τους στην Ευρώπη…. Στο διπλωματικό της τομέα τα πράγματα της Γερμανίας είναι άσχημα: από το 91 και μετά δεν έχει καλές σχέσεις με την Αμερική….Ακόμη σημαντικότερο: με την κρίση της Κριμαίας, τουλάχιστον προς το παρόν, αποκλείεται μία συμμαχία Ρωσίας-Γερμανίας κατά των υπολοίπων, όπως παλαιότερα…..
Ηγεμονία με μικρό στρατό και όχι τεράστια (με την έννοια της λέξεως) οικονομία δεν μπορεί, ούτε αξίζει, να έχει κανένα κράτος. Η Γερμανία δεν μπορεί να κρατήσει την αρχηγία της στην Ε.Ε. διότι ούτε μπορεί να επιβληθεί διά της βίας και σίγουρα, ούτε μέσω της διπλωματίας. Προσπαθεί μέσω της οικονομίας: για πόσο ακόμα όμως θα μπορεί; Είναι μία πλασματική ηγεμονία και πλέον λίγες χώρες την παίρνουν στα σοβαρά……….Εκτός και αν η Ελλάδα προτιμάει να σπαταλάει τα λεφτά της στην Γερμανία, που το μέλλον της είναι αρκετά δυσοίωνο.
......για να σωθείς, πρέπει να προσχωρήσεις στο πλευρό του νικητή, χωρίς να τα περιμένεις όλα από αυτόν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σπαταλάς τον χρόνο σου με πλασματικές δυνάμεις».
Στις 8/03/2020, έγραψα:
«Όλοι οι λαοί θέλουν να δουν την Γερμανία χωρισμένη και αποστρατιωτικοποιημένη, όχι επειδή την μισούν, αλλά επειδή η φυσική της κατάσταση είναι τέτοια.
Οι ΗΠΑ, διότι δεν θέλουν ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη. Η Ρωσία, λόγω της ιστορικής μνήμης. Η Αγγλία, διότι θυσίασε ολόκληρη αυτοκρατορία στη μάχη κατά των Γερμανών. Η Κίνα, επειδή θέλει να επεκταθεί στην Ευρώπη χωρίς εμπόδια……… Η Γερμανία έχει μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών.
……..θα πρέπει η τρίτη φορά, να είναι και η τελευταία που θα ασχοληθούν οι μεγάλες δυνάμεις με την Γερμανία, περιορίζοντάς την. Θάνατος στο 4ο Ράιχ».
Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν θριαμβευτικά, ταπεινώνοντας όποιον διαφωνούσε για τη μελλοντική κατάντια των Βανδάλων (όπως τα περισσότερα ΜΜΕ).
Σαν κουρέλια οι σημερινοί Γερμανοί, δεν ξέρουν πως να σωθούν από την απομερκελοποίηση που τους επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πόλεις όπως το Αννόβερο κόβουν την παροχή ζεστού νερού έτσι ώστε να μειώσουν την «εξάρτηση» τους από τη Ρωσία (3).Η ίδια (φιλοκυβερνητική) εφημερίδα, γράφει ότι η Γερμανία θα μειώσει τουλάχιστον 15% την κατανάλωση ενέργειας και ότι η θέρμανση αποτελεί πλέον χλιδή (4).
Σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετές Γερμανικές πόλεις θα μειώσουν τη χρήση φωτός (5).
Την ίδια στιγμή, οι απόγονοι των Γότθων, δεν έχουν ούτε ένα χώρο υποδοχής Αμερικανικού LNG.
Όταν η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο των οικονομικών κρίσεων, οι Γερμανοί ειρωνεύονταν τους Έλληνες και κορόιδευαν τα πολιτιστικά μνημεία, όπως το Γερμανικό περιοδικό Focus που έκανε τη χειρονομία του κωλοδάχτυλου με την Αφροδίτη της Μήλου.
Τώρα όμως που το κωλοδάχτυλο μπήκε βαθιά στον προστάτη του Ούννου, ερεθίζοντας τον και ανοίγοντας χώρο για να μπει και δεύτερο, πως απαντούν οι Έλληνες στους καημένους Γερμανούς; Με την ευγένεια φυσικά, προτείνοντας τους να βγάλουν τον χειμώνα τους στις Ελληνικές παραλίες (6).
Πως βούλιαξε τόσο απότομα η φούσκα της Γερμανίας; Πως η Ρωσία έγινε νομισματική υπερδύναμη ενώ δεν ήταν; Γιατί καταρρέουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη και δεν γίνεται το ίδιο στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία; Γιατί οι απολύσεις στη Γερμανία αυξάνονται αλλά όχι στη Ρωσία; Αυτά είναι τα σοβαρά ερωτήματα.
Αποτυχημένη Προπαγάνδα
Λογικά, οι περισσότεροι θυμούνται τη δυτική προπαγάνδα κατά της Ρωσίας, όταν άρχισε την απελευθερωτική της εκστρατεία κατά των νεοναζί του Αζόφ, του Δεξιού Παράγοντος και του ανθέλληνα Ζελένσκι (το καθίκι αυτό δεν αναγνωρίζει την Ελληνική μειονότητα που αποτελείται από 150.000 ανθρώπους).
Το Reuters διαβεβαίωνε τους αποβλακωμένους ακροατές του πως η Ρωσία δεν θα αντέξει τις κυρώσεις (7). Η «ανάλυση» του The Conversation έδειχνε κατάρρευση της Ρωσικής οικονομίας (8). Η «πρόβλεψη» της EBDR ήταν ότι η Ρωσία θα χάσει το 10% του ΑΕΠ της φέτος. Τα συστημικά κανάλια των κοτζαμπάσηδων, ο ΣΚΑΙ, ο ΑΝΤ1 και άλλα πολλά, παπαγάλιζαν τη δυτική προπαγάνδα. Το ίδιο έκανε και η ΕΡΤ που μάλιστα έδινε «ανταπόκριση» από τη Ρωσία ενώ βρισκόταν στην…Κυψέλη. Ανθέλληνες νεοναζί που στηρίζουν οι βλάκες της ΝΔ.
Επίσης, πλήθος «ειδικών» δήλωναν με μεγάλη σιγουριά την αποτυχία της Ρωσίας. Ο πρώην αρχιναύαρχος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει αποτύχει.
Ο Γερμανός καγκελάριος, μπροστά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα ηττηθεί από την Ουκρανία, όπως οι Ναζί (10).
Αυτές και άλλες πολλές ονειρώξεις είχε να προσφέρει η δυτική προπαγάνδα. Πέτυχε;
Η οικονομική άνοδος της Ρωσίας είναι πλέον τεράστια, προτού όμως αναφερθεί, πρέπει να εξηγηθεί συνοπτικά η θεωρία πίσω από την άνοδο.
Στρατός και Ενέργεια
Όλη η οικονομία βασίζεται στην ενέργεια. Το πετρέλαιο, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορικών πλοίων, λεωφορείων, για τη χρήση εργοστασιακών μηχανημάτων, για την κατασκευή φαρμάκων, για πλαστικά, για τη δημιουργία ασφάλτου, συνθετικών ρούχων, παρασιτοκτόνων, λιπασμάτων μέχρι και προφυλακτικών. Όταν λοιπόν η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, ακριβαίνουν τα πάντα, όταν πέφτει, είναι φθηνότερα. Η οικονομία με την ενέργεια είναι πάντα δεμένα μεταξύ τους. Η ακριβή τιμή πετρελαίου δημιουργεί με βεβαιότητα πληθωρισμό, με τη σειρά του, ο πληθωρισμός λογικά θα μειώσει τη ζήτηση και έτσι οι τιμές θα ισορροπηθούν. Σε γενικές γραμμές, αυτό πιστεύουν αρκετοί οικονομολόγοι και ειδικοί στο χώρο της ενέργειας (Carmalt, 2017; Lane, 1999; McNally, 2019; Sloman, 2006).
‘Όμως, η ζήτηση θα πέσει εκεί που μπορεί ο πολίτης να κόψει: να μειώσει την εστίαση, τις εξόδους του για ποτό ή να αγοράσει λιγότερα ρούχα. Δεν μπορεί να μην φάει, να μην πλυθεί, να μην ανοίξει το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες 40 βαθμών κελσίου ούτε να μη χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο για να ζεσταθεί στην παγωμένη και μίζερη Γερμανία ή Σουηδία.
Για να έχει κάποιος ενέργεια, θα πρέπει να έχει αποκλειστικά και μόνο ένα πράγμα: ισχυρό στρατό. Ο στρατός που οργανώνει τη συστηματική βία κατά των εχθρών, καθορίζει την επιτυχία της ενέργειας. Το δολάριο έχει αξία μόνο επειδή ο αμερικανικός στρατός θα καταστρέψει οποιονδήποτε αμφισβητήσει την ηγεμονία του (Clark, 2006). Αυτό έχει αναλυθεί στο παρελθόν.
Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία έχει έναν πανίσχυρο στρατό που από την εποχή του Πούτιν είναι αήττητος: Τσετσενία, Γεωργία, Συρία, Κριμαία και σήμερα Ουκρανία. Έχοντας λοιπόν μια φοβερή πολεμική μηχανή, χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, τεράστια έκταση και πρόσβαση σε πρώτες ύλες που άλλες χώρες δεν έχουν, ο περήφανος ρωσικός στρατός σηκώνει στην πλάτη του την αξία του νομίσματος.
Αντίθετα από τις προβλέψεις των πανηλίθιων νεοδημοκρατών, η Ρωσική οικονομία πετάει. Σύμφωνα με το αντιρωσικό, Reuters, η Ρωσία αυξάνει τις συντάξεις 8.6% (11). Οι πλήρως απελευθερωμένες πόλεις – όπως η Μαριούπολη – έχουν ήδη αρχίσει να ανοικοδομούνται (12).
Ανθεί ο τομέας της οικοδομής και των κατασκευαστικών έργων. Δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από την ανάγκη να φτιαχτούν οι κατεστραμμένες πολυκατοικίες, οι γέφυρες, οι δρόμοι, τα λιμάνια και όλα τα σχετικά. Οι θέσεις εργασίας στο χώρο της υγείας αυξάνονται σημαντικά. Οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού έχουν αυξηθεί λόγω των Ρώσων τραυματιών. Ένας τεράστιος αριθμός από αυτούς θα υποφέρει από μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι θέσεις των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων.
Επιπλέον, οι Ρώσοι πλουτίζουν εις βάρος των νεοναζί της Ουκρανίας αλλά και του αθώου πληθυσμού: σπίτια, χωράφια, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία ,πλέον περνάνε υπό ρωσική ιδιοκτησία.
Τα πλούσια σε καλλιέργεια εδάφη της Ουκρανίας επιστρέφουν στη Ρωσία με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να έχει λαμπρό μέλλον.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε Ρώσος μπορεί είτε να μετακομίσει με κυβερνητική ενίσχυση, είτε να αγοράσει ένα σπίτι σε πόλεις όπως η Kyrylivka, απολαμβάνοντας την Αζοφική Θάλασσα και τη νέα Ρωσική ευημερία.
Ο κάθε Ρώσος έχει δει το Ρούβλι του να ανεβαίνει ραγδαία, ενώ ένας Ευρωπαίος βλέπει το Ευρώ του σε μια θλιβερή κατάσταση: χαμηλότερο και από το δολάριο. Ήδη, ο Mearsheimer (2014) εξηγεί πως ένας πετυχημένος πόλεμος μπορεί να φέρει τρομερά οφέλη.
Η Πολεμική Ρωσία Ευημερεί, η Ειρηνική Ευρώπη Καταρρέει
Πρώτον, ο Πούτιν έχει κερδίσει μια τεράστια άνοδο στο κύρος του. Είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε μια Ρωσία ηττημένη από τους Τσετσένους, ξεφτιλισμένη στον καπιταλιστικό εκφυλισμό των Ολιγαρχών, συρρικνωμένη και περικυκλωμένη. Ο ηγέτης αυτός, κατάφερε να νικήσει τους Τσετσένους, να πατάξει την τρομοκρατία στη Ρωσία, να επιβληθεί κατά της Γεωργίας, να σώσει τη Συρία και τη ρωσική της βάση από τους βαρβάρους. Αφού λοιπόν εξασφάλισε τη σφαίρα επιρροής του, πλέον ασκεί επιρροή και στη Λιβύη (κάτι που δεν γινόταν επί ΕΣΣΔ).
Στην Ουκρανία, με την (μάλλον βέβαιη) πτώση του Μικολάιβ, θα μπορέσει να ενώσει τη χερσόνησο με την Υπερδνειστερία και έτσι να αποκλείσει την Οδησσό από την Ουκρανία. Ήδη ελέγχει την πρόσβαση στο Δνείπερο ποταμό. Αυτό σημαίνει πως (ουσιαστικά) θα του ανήκει όλη η Μαύρη Θάλασσα. Η ΑΟΖ, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, η αλιεία και η εμπορική δραστηριότητα θα είναι πλέον ρωσικά.
Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με την πανέξυπνη Πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ναμπιουλίνα, έχει δημιουργήσει ένα πανίσχυρο Ρούβλι. Σύμφωνα με τον οικονομέτρη, Αδαλή, το Ρούβλι φέτος είναι το καλύτερο νόμισμα για συνάλλαγμα (15). Η Επιτυχία του Πούτιν: Ρούβλι = ενέργεια.
Πριν από λίγους μήνες, 1 δολάριο ήταν 150 ρούβλια. Μετά τη λαμπρή εκστρατεία, η αναλογία είναι 1 προς 50! Είναι από τις πιο επιτυχημένες εκστρατείες στη σύγχρονη ιστορία.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική της Δύσεως κατά του Πούτιν οδηγεί σε κατάρρευση κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να γελάνε με την ανοησία των δυτικών.
Για πιο λόγο έπεσε ο Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία; Έπεσε, επειδή ένας Υπουργός του κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλική σεξουαλική παρενόχληση; Ούτως ή άλλως, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο διότι δεν έχει δικαστεί - η κατηγορία δεν είναι απόδειξη ενοχής. Ή μήπως επειδή το πρώτο και αποτυχημένο απαγορευτικό (lockdown) στοίχισε στη χώρα 100.000.000.000 λίρες, οι τιμές λόγω Ουκρανίας έχουν ξεφύγει, το έγκλημα με μαχαίρι είναι καθημερινό φαινόμενο, ο Σκωτσέζικος εθνικισμός είναι στα ύψη και την ίδια στιγμή στη Βόρεια Ιρλανδία έχει εκλεγεί κόμμα που θέλει ένωση με τη χώρα αυτή;
Η εμμονή του Μπόρις με την Ουκρανία οδήγησε στην πτώση του, όχι οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Σε αντίθεση με τον Πούτιν, παραδίδει μια χώρα με πολλά προβλήματα.
Στην Ιταλία, ήδη έπεσε ο Ντράγκι, ο δικτατορίσκος που έβαλε η ΕΕ ώστε να μη βγει ο Σαλβίνι ή ο Μπερλουσκόνι. Μόνο 35% των Γερμανών πολιτών βλέπουν θετικά τη γελοιότητα του Σολτς, ενώ 55% έχουν αρνητική άποψη για την πολιτική του. 62% των Γάλλων είναι κατά του Μακρόν – που παρεμπιπτόντως για την Ουκρανία φέρεται πολύ πιο ώριμα από άλλους Ευρωπαίους.
![]() |
Λαμπρός Έλληνας του Καναδά κατά της ΝΔ. |
Τουλάχιστον 59% των Αμερικάνων δεν θέλουν για Πρόεδρο τον Μπάιντεν (14). Το ποσοστό φυσικά θα ήταν τουλάχιστον 95% εάν τα ΜΜΕ δεν κρύβανε τα σκάνδαλα του, τα προβλήματα μνήμης του, τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια του.
Το περίφημο «Μητσοτάκη Γαμιέσαι», ακούγεται στο στόμα κάθε Έλληνα, σε όλα τα μέρη της χώρας, αλλά και μέχρι τον Καναδά του Δυτικού Ημισφαιρίου. Μαζί με την προσευχή, ο Έλληνας βρίζει τον Μητσοτάκη και τους ηλίθιους που τον ψηφίσανε.
Όσα γράφτηκαν στο παρελθόν επιβεβαιώθηκαν όλα. Με τέτοια κατάντια της Γερμανίας και της ΕΕ, πως να μην θυμηθεί κανείς τον Τσώρτσιλ, όταν έλεγε: «Η απότομη κατάρρευση του περίφημου Γερμανικού στρατού απέδειξε για μια ακόμη φορά την αλήθεια του γνωμικού: ο Ούννος είναι πάντα είτε στο λαιμό σου είτε στα πόδια σου».
Carmalt, S. W. (2017). The economics of oil: A Primer including geology, Energy, economics, politics. Springer.
Clark, W. R. (2006). Petrodollar warfare: Oil, Iraq and the future of the dollar. New Society Publ.
Lane, D. S. (1999). The political economy of Russian oil. Rowman & Littlefield.
McNally, R. (2019). Crude volatility: The history and the future of boom-bust oil prices. Columbia University Press.
Mearsheimer, J. (2014).The Tragedy of Great Power Politics. New York: Norton
Sloman, J. (2006). Economics (VI). Financial Times Prentice Hall.
1) https://leonidaspapanikolaou.blogspot.com/2017/03/blog-post_62.html
2) https://leonidaspapanikolaou.blogspot.com/2020/03/blog-post.html
3) https://www.dw.com/en/hanover-turns-off-hot-water-with-eye-to-winter-gas-shortages/a-62638434
4) https://www.dw.com/en/gas-shortage-will-heating-become-a-luxury-in-germany/a-62657502
7) https://www.kathimerini.gr/economy/561743956/i-rosiki-oikonomia-den-tha-antexei-tis-kyroseis/
8) https://theconversation.com/the-russian-economy-is-headed-for-collapse-178605
9) https://www.sofokleousin.gr/ert-salos-gia-tin-antapokrisi-apo-rosia-pou-egine-omos-apo-tin-ky
12) https://www.thedefensepost.com/2022/08/01/russia-plans-rebuild-mariupol/
13) https://morningconsult.com/global-leader-approval/#section-2
14) https://graphics.reuters.com/USA-BIDEN/POLL/nmopagnqapa/
15) https://www.youtube.com/watch?v=_j8tkzmNyLA