Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Πόλεμος: Σε Ποιο Μέτωπο Μπορεί να Χαθεί ο Έλεγχος;

Ο μονοπολικός κόσμος των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή η εποχή όπου υπήρχε μόνο μια παγκόσμια υπερδύναμη που μπορούσε να κάνει ότι θέλει, τελείωσε (Mearsheimer, 2019). Κράτησε περίπου από το 1991 μέχρι την ήττα της Δύσης στην ενσωμάτωση της Κριμαίας (2014) και την έναρξη της πετυχημένης εμπλοκής στον Συριακό πόλεμο (2016) από τη Ρωσία (Mearsheimer, 2019). Ούτως ή άλλως, σε λίγα χρόνια η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον οικονομικό τομέα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, δεν είναι η διαφορά πλούτου, αλλά η μετατροπή του πλούτου σε στρατιωτική δύναμη. Και αυτό έχει ήδη αρχίσει: η Κίνα έχει πλέον το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στον κόσμο (1).

Έτσι λοιπόν, η κατάσταση επανέρχεται στην κανονικότητα: τρεις τεράστιες δυνάμεις με μεγαλύτερη προς το παρόν τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την Κίνα και τρίτη την Ρωσία, σε ένα πλαίσιο ωμού ανταγωνισμού χωρίς ηθικούς φραγμούς ή ιδεολογικές φαντασιώσεις, παλεύοντας για την επιβίωση, την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ενέργεια. Τα κίνητρα δεν είναι ούτε οικονομικά, ούτε ταξικά. 

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις: Η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Ινδονησία μεταξύ άλλων. Όμως, προς το παρόν, αυτές οι τρεις είναι οι βασικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται περιφερειακοί πολεμικοί ανταγωνισμοί όπου ο καθένας πολεμάει μέσω αντιπροσώπου. Οι συνέπειες επηρεάζουν τις ζωές όλων, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι.

Όλος ο ψυχρός πόλεμος είχε αυτήν τη μορφή: Ελλάδα, Κορέα, Βιετνάμ και Μέση Ανατολή. Ο κίνδυνος αυτός, για να γίνει παγκόσμια αισθητός (δηλαδή για να φοβηθεί και ο τελευταίος άσχετος για τη ζωή του), θα πρέπει να έχει υψηλή πιθανότητα άμεσης εμπλοκής των μεγάλων δυνάμεων. Αυτό έγινε στο Σαράγιεβο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και με αποκορύφωμα τον «πόλεμο του Γκντανσκ» όπως αποκάλεσε ο A.J.P. Taylor (1961) την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Η κρίση του Βερολίνου (1961) και η κρίση της Κούβας (1962), ήταν επίσης τέτοιες στιγμές.

 

Πάρα πολλοί γράφουν και μιλούν για «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και άλλα πολλά. Αυτές οι υπερβολές δείχνουν περισσότερο την έκπληξη της στιγμής ή έστω κάποιας μορφής καιροσκοπισμού.

Όταν άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος οι Μεγάλες Δυνάμεις πίστευαν ότι θα κρατήσει το πολύ τρεις εβδομάδες. Ήδη το 1915 το είχαν μετανιώσει όλοι (Taylor, 1963). 

Κανένας δεν γνώριζε ότι άρχισε Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη. Όταν ο Χίτλερ έμαθε από τον Ρίμπεντροπ ότι η Αγγλία και η Γαλλία του κήρυξαν τον πόλεμο για το Γκντανσκ που χώριζε τη Ναζιστική Γερμανία στα δύο, πάγωσε. «Και τώρα, τι κάνουμε;», τον ρώτησε, χωρίς να πάρει σοβαρή απάντηση (Taylor, 1961). 

Επίσης, μια νέα ιδέα είναι ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε όταν η Ιαπωνία επιτέθηκε κατά της Κίνας στις 18 Σεπτεμβρίου 1931 (Ferguson, 2006). Άρα, είναι αδύνατον κάποιος να ξέρει με σιγουριά, να βγάζει σταθερές κατηγοριοποιήσεις και ολόσωστα συμπεράσματα.

Στόχος της ανάρτησης αυτής είναι η απόπειρα να προβλεφθεί που θα μπορούσε να ξεσπάσει ανεξέλεγκτος πόλεμος με την άμεση εμπλοκή των τριών μεγάλων δυνάμεων. 

 

Κορέα:

Η Κορεατική Χερσόνησος θεωρείται ως ένα πιθανό πολεμικό μέτωπο όπου μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μερικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα θα κάνει πόλεμο (2). 


Δυτικά και Βόρεια βρίσκεται η Κίνα, η Ρωσία έχει σύνορα και μια σημαντικότατη πόλη κοντά στην περιοχή, στο Νότο βρίσκεται η Ιαπωνία που είχε την Κορέα υπό σκληρή και βάρβαρη κατοχή. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτικές βάσεις και στην Ιαπωνία και στην Νότια Κορέα, κάτι που προφανώς δυσαρεστεί τους Κινέζους και τους Ρώσους (4).

Για τον καθηγητή Mearsheimer (2007), τα πυρηνικά όπλα αυξάνουν τις πιθανότητες για ειρήνη. 

Ο πανέξυπνος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, έχει τουλάχιστον 30 πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, τα πυρηνικά του όπλα φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τα παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών (5). 

Αυτό σημαίνει ότι πόλεις όπως το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο μπορούν να γίνουν στόχοι πυρηνικών όπλων. Λογικά, κανένας Αμερικάνος Πρόεδρος δεν θα θυσιάσει τις πόλεις του για μια διαμάχη στην Κορέα. Τα πυρηνικά όπλα του Κιμ αποτρέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία από οποιαδήποτε ανοησία. 

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας τεράστιος μη πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών, αλλά τα πυρηνικά αποτρέπουν την επέκταση του πολέμου. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Κίνα θα ήταν ένας γενικευμένος πόλεμος για την Κορέα.

 

Ταϊβάν:

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για τους λόγους που η Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα, μιας και είναι μέρος της Κίνας επίσημα αναγνωρισμένο από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με αναλυτές, σε περίπτωση πολέμου, οι Κινέζοι θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν το «Σοκ και Δέος» των Αμερικανών. Δηλαδή, να εξαπολύσουν μια τεράστια πυραυλική επίθεση, αεροπορικό βομβαρδισμό και ναυτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν (7).

Όμως, αυτή η άποψη έχει κάποιες σοβαρές παραλείψεις. Πρώτον, εάν η Κίνα θέλει πραγματικό «Σοκ και Δέος» τότε θα είναι προτιμότερο να χτυπήσει την Ταϊβάν με πυρηνικά όπλα. Μπορεί να εξαπολύσει τακτικά πυρηνικά σε στρατιωτικές βάσεις και να ζητήσει την επίσημη παράδοση της Ταϊβάν, αλλιώς να αφανίσει το Ταϊπέι.

Επιπλέον, εάν κάνει το λάθος και δεν χρησιμοποιήσει πυρηνικά, τότε η Κίνα θα πρέπει να καταλάβει πάση θυσία τα νησιά της Penghu, που βρίσκονται ανάμεσα, αλλά πολύ πιο κοντά στην Ταϊβάν. Χωρίς την κατάληψη των νησιών δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική απόβαση. Όμως, εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες στα νησιά που εκπαιδεύουν τους στρατιώτες της Ταϊβάν και αυτό αποτρέπει μια επίθεση (8). 

Penghu.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Κίνας θέλει να κάνει πόλεμο για την Ταϊβάν. 

Σίγουρα προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το επιδιώκουν. Επίσης, εάν εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τότε κινδυνεύουν από τα πυρηνικά όπλα της Κίνας. 

Οι Κινέζοι προτιμούν να παρακμάσει η δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή παρά να εμπλακούν σε πόλεμο με τους Αμερικάνους.

Επιπλέον, κανένας Ιάπωνας ή Νοτιοκορεάτης Πρωθυπουργός δεν θα θυσιάσει το λαό του για την Ταϊβάν. Δεν θα τους άρεσε μια πιθανή νίκη της Κίνας αλλά από τη στιγμή που δεν είναι πυρηνικές δυνάμεις δεν τους συμφέρει να εμπλακούν. 

Δύσκολα οι Ηνωμένες Πολιτείες να θυσιάσουν το λαό τους για την Ταϊβάν. Μπορεί να δημιουργήσουν ένα επεισόδιο, αλλά δεν θα ήθελαν να γίνουν και αυτοί στόχος πυρηνικών. 

Οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες είναι σοβαροί άνθρωποι. Δεν είναι Ευρωπαίοι.

 

Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η περιοχή αυτή έχει αρκετές εντάσεις μιας και υπάρχουν πάρα πολλές χώρες στην περιοχή που διεκδικούν δικαιώματα για ΑΟΖ. Η Κίνα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες είναι οι πιο βασικές (9). 

Καμία από αυτές τις χώρες δεν επιδιώκει στα σοβαρά να πολεμήσει κατά της Κίνας που έχει πυρηνικά όπλα. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να βασίζονται στους Αμερικανούς, όπως πρόσφατα το Βιετνάμ που έκανε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ.


Όμως, κανένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα στείλει στρατιώτες να πεθάνουν στην περιοχή και δεν θα δεχθεί η χώρα του να γίνει στόχος των κινεζικών πυρηνικών όπλων, ειδικά μετά την τραγωδία που ζήσανε στο Βιετνάμ.

Όντως, υπάρχει περίπτωση οι Φιλιππίνες να δημιουργήσουν κάποιο σοβαρό επεισόδιο με την Κίνα, αλλά δεν φαίνεται εύκολο να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο. 

 



Ινδία-Πακιστάν.

Οι δύο χώρες έχουν πυρηνικά όπλα και μάλιστα έχουν σχεδιάσει να χτυπήσουν με πυρηνικά μόλις αρχίσει ένας πόλεμος (10). Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα έκαναν τα πάντα για να σταματήσουν έναν τέτοιον πόλεμο. Και μόνο οι εικόνες μικρών πυρηνικών όπλων θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον οποιασδήποτε εμπλοκής.

 

Ιράν:

Η Περσία είναι ένα υποψήφιο μέτωπο γενικευμένου πολέμου. Το Ιράν δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα πυρηνικό οπλοστάσιο, οπότε μπορεί να γίνει στόχος του Ισραήλ (που κατέχει «παράνομα» πυρηνικά όπλα), και της Αμερικής. Επίσης, το Ιράν δέχεται τρομερές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στον οικονομικό τομέα.  

Όμως, το Ιράν είναι σχεδόν 90.000.000, έχει πολύ σοβαρό στρατό, γνωρίζει άριστα τον δυτικό τρόπο πολέμου (βλέπε τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ) και έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Πρόσφατα οι τρεις χώρες κάνανε και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (11).

Στις 01-04-2024, το Ισραήλ βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας. Μια τρισβάρβαρη πράξη που ισοδυναμεί με επίθεση σε Ιρανικό έδαφος.

Το Ιράν θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, αλλά η ηγεσία του είναι προσεκτική. Όμως, εάν οι παράνομες αυτές επιθέσεις συνεχίσουν να αυξάνονται τότε υπάρχει περίπτωση το Ιράν να μην έχει άλλη εναλλακτική και οι σύμμαχοι του δεν μπορούν να το αφήσουν να αφανιστεί. Η καταστροφή του Ιράν επίσης δεν συμφέρει καθόλου την Ελλάδα από κάθε άποψη.

Το Ιράν είναι ένα πολύ πιθανό μέτωπο που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί εάν ξεσπάσει.

 

Ισραήλ- Χαμάς.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει κανέναν στόχο του εναντίον της Χαμάς. Χάνει τον πόλεμο και δεν μπορεί από μόνο του να μπει σε έναν πόλεμο φθοράς (12).

Έτσι, το Ισραήλ θα ήθελε να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες που ελέγχει σε υψηλό βαθμό μέσω του δραστήριου λόμπι του.

Στις 8 Ιουνίου 1967, όταν ο Πόλεμος των Έξι Ημερών βρισκόταν σε εξέλιξη, το Ισραήλ επιτέθηκε στο αμερικανικό κατασκοπευτικό πλοίο USS Liberty. Σκότωσε πάνω από τριάντα Αμερικανούς και τραυμάτισε σχεδόν διακόσιους ανθρώπους. Η επίθεση έγινε επίτηδες για να αποκρύψουν πληροφορίες για τις κινήσεις των Εβραίων (14).

Πρόσφατα, το Ισραήλ επιτέθηκε κατά της World Central Kitchen και σκότωσε Αμερικανούς και Βρετανούς πολίτες που είχαν σκοπό να δώσουν φαγητό στη Γάζα. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν πιστεύει ότι πέθαναν από λάθος (15).

Τα δύο γεγονότα δείχνουν ότι το Ισραήλ μπορεί να σκοτώνει δυτικούς χωρίς συνέπειες.

Έτσι, το Ισραήλ θέλει επειγόντως πόλεμο με το Ιράν και εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και μπορεί εύκολα να βγει εκτός ελέγχου.

 

Αιγαίο.

Λόγω της Τουρκικής προκλητικότητας, της γελοίας υποχωρητικότητας των Ελληνικών κυβερνήσεων και πάνω από όλα, την προδοσία της Αθήνας κατά της Κύπρου, οι πιθανότητες για έναν πόλεμο σε λίγα χρόνια είναι πάρα πολύ πιθανές. 

Παρόλαυτα, δεν φαίνεται λογικό να γίνει ανεξέλεγκτος ανεξαρτήτως της εκβάσεως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ησυχία διότι βλέπουν την περιοχή ως κοινό χώρο, αλλά δεν θα μπορούν να την ελέγχουν για πάντα. Η Ρωσία, δεν θα ήθελε ποτέ να δει μια παντοδύναμη Ελλάδα ή Τουρκία στο Αιγαίο. Η Κίνα, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε για το εμπόριο της θα ήταν ένας τέτοιος πόλεμος. Όταν γίνει, δεν θα γενικευτεί.

 

Ρωσία-Φινλανδία-Σουηδία.

Πρόσφατα οι δύο αδύναμες Σκανδιναβικές χώρες μπήκανε στο ΝΑΤΟ, χαλώντας έτσι την παραδοσιακή ειρήνη που υπήρχε στην περιοχή μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας και της Φινλανδίας που επιτεθήκανε στη Ρωσία χωρίς κήρυξη πολέμου. 

Και οι δύο χώρες έχουν 24.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό η κάθε μία, με άλλα λόγια όσους θα βρει κάποιος σε μια γωνία της Ουκρανίας ή αλλιώς έξι φορές σχεδόν μικρότερο προσωπικό από τους επαγγελματίες του Ελληνικού Στρατού (16). 

Φυσικά, καμία χώρα δεν έχει πυρηνικά όπλα και επίσης έχουν ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση από μουσουλμάνους (ειδικά η Σουηδία) που προκαλούν εγκληματικότητα και αστάθεια. 

Είναι υποψήφιοι ως οι επόμενοι χρήσιμοι ηλίθιοι των Ηνωμένων Πολιτειών όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. Ένας άλλος λόγος που θα βόλευε να σύρουν τη Ρωσία σε μια σύγκρουση με την αδύναμη Φινλανδία, είναι η καταστροφή του Ευρώ. Επειδή η Φινλανδία είναι στην Ευρωζώνη, η καταστροφή της θα ωφελούσε υπερβολικά τους Αμερικανούς γιατί θα ήταν άλλο ένα τεράστιο χτύπημα κατά της Γερμανίας.

Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για ρωσικά κίνητρα εισβολής στην Φινλανδία. Οπότε θα πρέπει να δημιουργηθούν. Μια πιθανότητα είναι η απόπειρα τοποθέτησης πυρηνικών και βιολογικών όπλων πάρα πολύ κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Η περιοχή είναι επικίνδυνη αλλά δεν φαίνεται να γίνει κάποιος πόλεμος φέτος ή του χρόνου. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες.

 

Βαλτικές Χώρες.

Τρεις χώρες που δεν έπρεπε ποτέ να μπουν στο ΝΑΤΟ, είναι φυσικά οι Βαλτικές. Ο πληθυσμός και των τριών μαζί είναι σχεδόν όσο της Αθήνας. Η Εσθονία έχει 7.700 επαγγελματίες στρατιώτες, η Λετονία 16.400 και η Λιθουανία 17.250, συνολικά 41350. Δεν έχουν πυρηνικά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός είναι αστείος (17). 

Και οι τρεις είναι κοντά στην Αγία Πετρούπολη αλλά και στη Μόσχα. Επίσης εμποδίζουν την έξοδο στο Καλίνινγκραντ. Δεν υπάρχει κανένα ρωσικό ενδιαφέρον για επέκταση και κατοχή αυτών των χωρών. Θα μπορούσαν όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες να τις χρησιμοποιήσουν ως χρήσιμους ηλίθιους. 

Καμία από αυτές τις χώρες δεν πληρώνει το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ όπως έχουν υπογράψει.

Πρόσφατα, ο Τραμπ δήλωσε πως όταν γίνει ξανά Πρόεδρος, θα χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ μόνο για τις χώρες που πληρώνουν το 2% και ότι θα ενθαρρύνει μια επίθεση κατά χώρας του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνει (18).

Αν κρατήσει το λόγο του, τότε κανένας δεν θα νοιαστεί για αυτές τις αδύναμες χώρες που αντί να πληρώνουν το μερίδιο τους και αντί να φτιάξουν σοβαρούς στρατούς, βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει πολεμική κατάσταση με δύο πιθανά κίνητρα: η εγκατάσταση πυρηνικών στις χώρες αυτές ή η χρήση τους για μια κρίση στο Καλίνινγκραντ.

 

Καλίνινγκραντ.

Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ προβληματική κατάσταση. Δεν είναι ενωμένο με τη Ρωσία, Δυτικά και Νότια συνορεύει με την Πολωνία, Νοτιοανατολικά με την Λιθουανία έχοντας τη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα χωρίς να μοιράζονται ενώ Βόρεια βρίσκεται η Σουηδία με τη νήσο Γκοτλαντ. 

Οι γειτονικές χώρες θα μπορούσαν να κάνουν χερσαίο αποκλεισμό.

Όμως, το Καλίνιγκραντ είναι πάρα πολύ καλά εξοπλισμένο, έχει τη Λευκορωσία σχετικά κοντά (οπότε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να κάνουν προέλαση από εκεί) και η μοναδική σοβαρή απειλή είναι τα σύνορα του με την Πολωνία (19).
Η περιοχή είναι πολύ επικίνδυνη αλλά όλες αυτές οι χώρες γνωρίζουν πως μπορούν να δεχθούν πυρηνικά απευθείας.

 

Ουκρανία.

Το σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, κόστισε περίπου 150.000.000.000$ σε σημερινή αξία. Η Δύση, έχει δώσει τουλάχιστον 380.000.000.000$ στην Ουκρανία για να νικήσει τη Ρωσία, δηλαδή, παραπάνω από διπλάσια χρήματα από το σχέδιο Μάρσαλ. Η Δύση ταπεινώθηκε στην Ουκρανία και ο πόλεμος έχει χαθεί ολοκληρωτικά.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει μιλήσει αρκετές φορές για αποστολή Νατοϊκών και Γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία (20).

Δεν έχει καμία υποστήριξη και λογικά δεν θα το κάνει. Μάλλον, η ρητορική αποσκοπεί στο να δείξει στον κόσμο ότι η νέα ηγεσία της ΕΕ είναι η Γαλλία και όχι η νεκρή Γερμανία.

Δεν συμφέρει τη Δύση να πάει να πολεμήσει τη Ρωσία ενώ έχει ήδη πάρει περίπου το 30% της Ουκρανίας. Το κρίσιμο σημείο είναι η πιθανή ολοκληρωτική κατάρρευση του Ουκρανικού στρατού.

 

Υπερδνειστερία.

Η περιοχή αυτή έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την Μολδαβία και στα Ανατολικά της συνορεύει με την Ουκρανία. Αντικειμενικός της στόχος είναι η ένωση με τη Ρωσία. 

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πέσει η Οδησσός. Βέβαια, πρόσφατα η Μολδαβία υπέγραψε αμυντική συμμαχία με τη Γαλλία (21).

Θεωρητικά, θα μπορούσε να δεχθεί μια διπλή επίθεση από την Μολδαβία (με Γαλλική στήριξη) και από την Ουκρανία. 

Όμως, είναι πολύ καλά εξοπλισμένη και το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν έκανε κάποια προέλαση εδώ και τόσο καιρό, είναι σημαντικό.

Εάν η Δύση θέλει να χτυπήσει τη Ρωσία στον Ουκρανικό πόλεμο θα μπορούσε να το κάνει εκεί. Αλλά, έτσι θα καταρρεύσει πιο εύκολα ο ουκρανικός στρατός και ίσως γίνει και χρήση πυρηνικών εάν δεν μπορούν να σώσουν οι Ρώσοι την περιοχή.

 

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία υπέστη γενοκτονία στα πάτρια εδάφη της και σοβαρή στρατιωτική ήττα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν πάρα πολύ να δοκιμάσουν τις αντοχές της Ρωσίας στην περιοχή: θα αφήσει μια χώρα-μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης να αφανιστεί; Στις 06-04-2024 το Αζερμπαϊτζάν έριξε πυρά κατά της Αρμενίας (22).

Υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος στην περιοχή λόγω της αδυναμίας της Αρμενίας και του ρόλου της Τουρκίας.

 

Κόσοβο.

Στο Κόσοβο θα ξεσπάσει σίγουρα πόλεμος, η ερώτηση είναι πότε. Αυτή η καθαρά Σερβική περιοχή τεμαχίστηκε από τους Σέρβους όταν το ΝΑΤΟ επενέβη υπέρ της τρομοκρατικής οργανώσεως του Ουτσεκά. Βομβάρδισε Ευρωπαϊκή χώρα (την Σερβία) και σκότωσε αθώο κόσμο χωρίς λόγο. Επίσης βομβάρδισαν και την Κινεζική πρεσβεία. 

Πρόσφατα, μέλος της ανθελληνικής οικογένειας που κυβερνάει τη χώρα κάλεσε το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προχωρώντας έτσι στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκρατιδίου αυτού, στην ένταση με την παραδοσιακά φιλική Σερβία και φυσικά, δίνοντας στην Τουρκία πάτημα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο (23). 


Αυτή η εγκληματική πράξη αυξάνει την ένταση στην περιοχή και μπορεί να πυροδοτήσει πολύ πιο γρήγορα τον πόλεμο. Ο Σέρβος Πρόεδρος, ταπείνωσε με πολύ σωστό τρόπο την βάρβαρη αυτή πράξη και όσους ηλίθιους ψήφισαν την συγκεκριμένη γυναίκα (24). 

Πριν από δύο χρόνια η Κίνα έστειλε αρκετό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Σερβία (25).

Η παράδοση των όπλων δημιουργεί την ανάγκη στους Αμερικανούς να τα δοκιμάσουν στο πεδίο της μάχης. Οπότε, η Σερβία βρίσκεται καλά εξοπλισμένη, αλλά γεωγραφικά απομονωμένη από τη Ρωσία και την Κίνα. Περιτριγυρισμένη σχεδόν αποκλειστικά από Νατοϊκές χώρες και με μια βαρβαρική «Ελληνική κυβέρνηση» εχθρικά προσκείμενη προς τη Σερβία, η κατάσταση φαίνεται δραματική.

Η Ρωσία και η Κίνα θα στηρίξουν όσο μπορούν τους Σέρβους, αλλά φαντάζει αδύνατον να στείλουν στρατό υπέρ της Σερβίας και κατά του ΝΑΤΟ. Όμως, πολύ εύκολα ένας τέτοιος πόλεμος μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτος σε άλλες περιοχές, όπως με τον Α’ ΠΠ που άρχισε σχετικά κοντά στην περιοχή. Π.χ. θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να προκαλέσουν πόλεμο στην περιοχή και ταυτοχρόνως να προκαλέσουν την Κίνα και τη Ρωσία αλλού, ώστε να αποδιοργανωθούν και να θυσιάσουν τη Σερβία.

 

Βοσνία.

Η Βοσνία είναι ένα ψευδοκράτος που σύμφωνα με τον Henry Kissinger, δεν έπρεπε ποτέ να αναγνωριστεί (26).  Υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή και οι Σέρβοι που καταπιέζονται θέλουν να ενωθούν με την Σερβία (27). Όσα γράφτηκαν για την Σερβια ισχύουν και εδώ.

 

Συμπέρασμα.

Ένας πόλεμος στην Ασία για την Ταϊβάν, ένα γερό επεισόδιο στην Νότια Σινική Θάλασσα ή μια κλιμάκωση στην Κορέα, δεν αποκλείεται. Παρόλαυτα, τα πυρηνικά όπλα επιβάλλουν ειρήνη και κανένας δεν θα ήθελε να μπει σε πυρηνικό πόλεμο.

Η μέχρι στιγμής ήττα του Ισραήλ αυξάνει τις πιθανότητες γενικευμένου πολέμου διότι θέλει εμπλοκή του Ιράν. Όταν το Ισραήλ δεν μπορεί να νικήσει ούτε την Χαμάς τότε πως θα νικήσει το Ιράν και την Χετζμπολάχ μαζί; Θα το έκανε, μόνο με το να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο. Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία θα αφήσουν το Ιράν να καταστραφεί. Άρα, το Ιράν είναι το πιο επικίνδυνο μέτωπο από όλα. 

Μετά το Ιράν, το πιο επικίνδυνο μέρος που μπορεί να χαθεί ο έλεγχος είναι η Αρμενία. Εάν η Αρμενία αφανιστεί, η Ευρασιατική Ένωση δεν θα έχει κανένα κύρος. Ούτε το Ιράν θέλει να δει ένα πολύ πιο ισχυρό Αζερμπαϊτζάν λόγω των «Αζέρων» που έχει στα εδάφη του. 

Μετά, εάν εξαναγκάσουν τη Ρωσία να χτυπήσει Νατοϊκή χώρα όπως έγινε και με την Ουκρανία, τότε όντως μπορεί να χαθεί ο έλεγχος. Η Yπερδνειστερία έχει παραπάνω πιθανότητες από νατοϊκή χώρα μιας και η Μολδαβία δεν είναι στο ΝΑΤΟ.

Στην Σερβία θα γίνει πόλεμος, αλλά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτος μόνο εάν ανοίξουν κιάλλα μέτωπα. 

Στην Ταϊβάν και στην Ασία γενικότερα, η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά τα πυρηνικά μειώνουν τις πιθανότητες.

Είχε απόλυτο δίκιο ο Thomas Hobbes (1989): «πόλεμος όλων εναντίον ολωνών». 


Ferguson, N. (2006).Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ιωλκός.

Hobbes, T. (1989).Λεβιάθαν. Γνώση.


Mearsheimer, J. (2007).Η Τραγωδία των Μεγάλων Δυνάμεων. Ποιότητα.


Mearsheimer, J. (2019).The Great Delusion: Liberal Dreams and International Realities. Yale: Yale University Press. 

 

Taylor, A.J.P. (1961).The Origins of the Second World War. Penguin

 

Taylor, A.J.P. (1963).The First World War. Penguin.

 

1) https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/11/05/yes-china-has-more-warships-than-the-usa-thats-because-chinese-ships-are-small/

2) https://www.nbcnews.com/news/world/kim-jong-un-north-korea-war-rcna134046

3) https://thediplomat.com/2022/05/japans-tangled-territorial-dispute-with-russia/

4) https://www.jumprogram.org/us-air-force-in-japan/

https://militarybases.com/overseas/south-korea/

 

5) https://armscontrolcenter.org/countries/north-korea/

 

6) https://www.researchgate.net/publication/284284125_Shock_and_Awe_With_Chinese_Characteristics_China's_Increased_Weapons_Precision_and_the_Taiwan_Scenario

https://www.politico.com/news/magazine/2023/06/09/america-weapons-china-00100373

 

7) https://www.researchgate.net/publication/284284125_Shock_and_Awe_With_Chinese_Characteristics_China's_Increased_Weapons_Precision_and_the_Taiwan_Scenario

https://www.politico.com/news/magazine/2023/06/09/america-weapons-china-00100373

 

8) https://www.newsweek.com/taiwan-confirms-us-troops-front-line-islands-near-china-1880865 

 

9) https://www.usip.org/publications/2024/03/are-china-and-philippines-collision-course

https://www.cfr.org/global-conflict-tracker/conflict/territorial-disputes-south-china-sea

 

10) https://www.cfr.org/global-conflict-tracker/conflict/conflict-between-india-and-pakistan

 

11) https://www.voanews.com/a/china-russia-iran-maritime-drills-send-signal-to-west/7529934.html

 

12) https://www.thenation.com/article/world/israel-gaza-war/

https://time.com/6963032/israel-netanyahu-allies-global-standing/

 

13) https://www.newstatesman.com/the-weekend-interview/2024/02/john-mearsheimer-israel-ukraine-middle-east

 

14) https://warfarehistorynetwork.com/article/israels-assault-on-the-uss-liberty/

 

15) https://edition.cnn.com/2024/04/04/middleeast/jose-andres-wck-israel-strike-criticism-intl/index.html

 

https://www.theguardian.com/world/2024/apr/05/israeli-inquiry-blames-wck-aid-killings-on-grave-errors-by-military-personnel

 

16) https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.php?country_id=finland

 

17) https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.php?country_id=estonia

https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.php?country_id=latvia

 

18) https://www.rt.com/news/594565-trump-defend-nato-allies/

 

19) https://www.numbers-stations.com/articles/russian-military-in-kaliningrad/

 

20) https://apnews.com/article/france-macron-ukraine-troops-caa788d2455dafb06dd87f79c4afe06f

 

21) https://www.reuters.com/world/europe/moldova-signs-defence-pact-with-france-amid-russia-fears-2024-03-07/

 

22) https://www.1lurer.am/en/2024/04/06/Armed-Forces-of-Azerbaijan-opened-fire-in-direction-of-Armenia-s-positions-in-number-of-directions/1104837

 

23) https://www.militaire.gr/giati-i-stasi-mpakogianni-gia-to-kossovo-einai-enantia-sta-symferonta-tis-elladas-stelios-fenekos/

 

24) https://slpress.gr/politiki/skliri-epithesi-tou-alexanter-voutsits-kata-tis-ntoras-bakogianni-gia-to-kosovo/

 

25) https://apnews.com/article/russia-ukraine-europe-china-serbia-nato-682ab79c4239f14ecc1133ff5c7addc9

 

https://www.pbs.org/newshour/world/china-delivers-missiles-to-serbia-raising-concerns-of-an-arms-buildup

 

26) https://www.youtube.com/watch?v=JO-vh1oA234

 

27) https://www.rferl.org/a/dodik-bosnia-serb-entity-unite-serbia/32376947.html