Αν ισχύει το ρητό: «οι μεγάλοι άνδρες κάνουν και μεγάλα λάθη», τότε μάλλον αυτό αφορά κάθε σπουδαίο άνδρα. Ίσως κανένας δεν μπορεί να συγκριθεί με τη διάνοια, τη δημιουργικότητα και την ουσία του Αριστοτέλη: ο ιδρυτής πάμπολλων επιστημών (πολιτική, φυσική, μετεωρολογία, βιολογία κ.α.), ο δάσκαλος του μεγαλύτερου Έλληνα στρατηγού, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο επιστήμονας που έγραψε πριν από χιλιάδες χρόνια ότι η Γη είναι σφαιρική, ο πρώτος φυσιοδίφης της ιστορίας και ίσως πάνω από όλα: ο ιδρυτής της λογικής ως επιστήμης.
Δυστυχώς, αυτός ο άνθρωπος, έκανε ένα τεράστιο λάθος: πίστευε ότι ο άνθρωπος είναι λογικό ον. Αυτό το γράφει στα Πολιτικά και στα Ηθικά Νικομάχεια.
Σίγουρα μπορεί να συμπεριφέρεται με τη λογική, αλλά αυτό θέλει τεράστια παιδεία, εκπαίδευση, υπομονή, αυτοέλεγχο και αυτοκριτική. Δεν είναι για όλους. Λογικά, ο Αριστοτέλης γενίκευσε την προσωπική του αξιολόγηση για τον εαυτό του και τον κύκλο του. Αυτή η αυταπάτη συνεχίστηκε σε πάρα πολλές άλλες επιστήμες, όπως στην οικονομία (π.χ. ο Άνταμ Σμίθ), στη νομική και την ιστορία.
Σήμερα, η πλειοψηφία πιστεύει στις ανύπαρκτες θρησκευτικές αυταπάτες του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού, του Ισλάμ, στα ανύπαρκτα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, στα ζώδια, στον καφέ που δείχνει το μέλλον του έρωτα και του χρήματος, στο μάτι και σε πόσες άλλες ανοησίες. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει και κίνημα που πιστεύει στην επίπεδη Γη.
Η πλειοψηφία δεν δέχεται τις επιστημονικές αποδείξεις για την ανυπαρξία όλων των θρησκειών, αγνοεί την ανυπαρξία επιστημονικής απόδειξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πιστεύει ακόμα στα ζώδια του Πτολεμαίου που έχουν καταρριφθεί και αγνοεί οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα κατά της παράνοιας του ματιού και του καφέ που δείχνει το μέλλον.
Γενικά, ένα επιστημονικό γεγονός δεν εξυπηρετεί την ψυχοπαθολογία της φαντασίας, ενώ μια μη αποδεδειγμένη πίστη καλύπτει τα πάντα.
Είναι γνωστό ότι στη μαζική ψυχολογία, η αυταπάτη έχει τουλάχιστον την ίδια ισχύ με ένα γεγονός (ΛεΜπον, 2015, 2004, 1998, 1994, 1985; Φρόυντ, 1994)
Έτσι, άλλος ένας μύθος που ενώνει τη μάζα είναι η «εξέγερση» και οι «νεκροί» του Πολυτεχνείου.
Ενώ ο κόσμος καίγεται (και σύντομα θα γραφτούν αρκετά περί αυτού), για άλλη μια φορά θα γιορταστεί ο μύθος του Πολυτεχνείου και των ανύπαρκτων «νεκρών» του. Δήλωση υπέρ του Πολυτεχνείου έκανε σήμερα και ο νεοδημοκράτης Υπουργός Παιδείας (1).
Έχουν γραφτεί αρκετά για το Πολυτεχνείο και δεν θα επαναληφθούν εδώ. Θα δοθεί μια απάντηση χρησιμοποιώντας τη λογική που μάλλον θα χρησιμοποιούσε κάποιος που ασχολείται με το χώρο της εγκληματολογικής ψυχολογίας (Davies & Beech, 2018; Gredecki & Turner, 2022; Howitt, 2018; Ngaire, 2007; Pepper, 2010; White, 2020).
Δηλαδή, θα ειπωθούν 12 ερωτήσεις που δεν μπορεί να απαντήσει κανένας υποστηριχτής του Πολυτεχνείου με αντικειμενικά στοιχεία και αναμφισβήτητες αποδείξεις. Καμία ερώτηση δεν βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο αλλά δημιουργείται από την εφαρμογή της σχετικής γνώσης.
1) ΕΡ: Ποιοι ακριβώς και πόσοι είναι οι νεκροί;
ΑΠ: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιβεβαιωμένος.
2) ΕΡ: Σε ποια συγκεκριμένα σημεία του χώρου βρέθηκαν τα πτώματα;
ΑΠ: Εδώ και 50 χρόνια δεν γνωρίζει κανείς που (υποτίθεται) ότι πέθαναν τα «θύματα». Η καταγραφή του συγκεκριμένου χώρου που βρέθηκε ένα πτώμα είναι θεμέλιο της διαδικασίας.
3) ΕΡ: Ποιοι αστυνομικοί, νοσηλευτές ή πολίτες βρήκαν τα πτώματα;
ΑΠ: Η ερώτηση πάει για το κάθε υποτιθέμενο πτώμα και δεν υπάρχει καμία απάντηση. Θα έπρεπε να υπάρχουν επίσημες καταθέσεις και μαρτυρίες. Δεν εντοπίστηκαν από κανέναν διότι δεν υπήρχαν νεκροί.
4) ΕΡ: Ποιοι μετέφεραν τα πτώματα και που;
ΑΠ: Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που να έκανε κάτι τέτοιο είτε ως επαγγελματίας νοσηλευτής είτε ως απλώς πολίτης. Εάν υπήρχαν πτώματα θα είχε καταγραφεί και η μεταφορά τους.
5) ΕΡ: Που είναι οι φωτογραφίες των πτωμάτων;
ΑΠ: Δεν βρέθηκε καμία φωτογραφία πτώματος γιατί δεν μπορεί να φωτογραφηθεί κάτι το οποίο δεν υπήρξε και να χρησιμοποιηθεί ως ιστορικό στοιχείο.
6) ΕΡ: Ποιος ιατροδικαστής έκανε εξέταση σε κάθε πτώμα;
ΑΠ: Kανένας ιατρός μέχρι σήμερα δεν έχει ισχυριστεί ότι εξέτασε τα πτώματα, διότι δεν υπήρξαν. Η εξέταση είναι απαραίτητη για να γίνει η ταυτοποίηση του θύματος, να ενημερωθούν οι συγγενείς του και να διαλευκανθεί ο τρόπος που πέθανε. Όλα αυτά είναι μέρος της διαδικασίας.
7) ΕΡ: Που ακριβώς είναι τα έγγραφα των εξετάσεων που δεν έχουν εμφανιστεί εδώ και μισό αιώνα;
ΑΠ: Το πόρισμα ενός ιατροδικαστή δεν είναι μια σελίδα του προσωπικού του ημερολογίου: είναι κρατικό έγγραφο που μπορεί να είναι σε διαθεσιμότητα για όποιον έχει ή δικαιούται πρόσβαση. Δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο έγγραφο διότι δεν υπήρξε κανένα πτώμα στο πολυτεχνείο για να γίνει εξέταση.
8) ΕΡ: Ποιος οίκος τελετών ανέλαβε την ταφή τους και που έγινε;
ΑΠ: Ακόμα και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες και σεβασμός για την ταφή των νεκρών. Γίνεται σήμερα στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στο Ισραήλ, στην Υεμένη και σε πόσα άλλα μέτωπα. Εδώ, δεν υπάρχει ούτε ένας οίκος τελετών που να ανέλαβε έστω μια κηδεία. Ως εκτούτου, δεν υπάρχει καμία τοποθεσία ταφής.
9) ΕΡ: Ποιοι ακριβώς είναι οι αγνοούμενοι;
ΑΠ: Άλλο αγνοούμενος άλλο νεκρός. Η ιστορία δεν γνωρίζει ούτε έναν αγνοούμενο που να είναι πραγματικό πρόσωπο και να έχει άμεση σχέση με το Πολυτεχνείο.
10) ΕΡ: Πως συνδέεται η «εξαφάνισή» τους με το Πολυτεχνείο;
ΑΠ: Θεωρητικά, θα μπορούσε κάποιος να εξαφανιστεί την ημέρα εκείνη. Η εξαφάνιση όμως θα πρέπει να έχει σχέση με το Πολυτεχνείο. Θα έπρεπε να ήταν εκεί, να τον είχαν δει και μετά να μην τον έχει ξαναδεί κανείς ποτέ.
Επίσης εάν κάποιος εξαφανιζόταν από άλλος μέρος δεν σημαίνει ότι έχει σχέση με το Πολυτεχνείο. Π.χ. ένα παιδί που τρέχει να ξεφύγει από τους κακοποιητικούς γονείς του δεν έχει σχέση με το Πολυτεχνείο.
11) ΕΡ: Ποια έρευνα απέδειξε τη σύνδεση τους με το Πολυτεχνείο;
ΑΠ: Όταν ένας άνθρωπος εξαφανίζεται, αυτομάτως αρχίζουν διάφορες έρευνες: αστυνομική έρευνα, ιδιωτική έρευνα από επαγγελματία ερευνητή, οικογενειακή έρευνα κ.α.
Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να απέδειξε έστω και έναν αγνοούμενο που να είναι πραγματικό πρόσωπο και να συνδέεται με το Πολυτεχνείο.
12) ΕΡ: Ως πότε το βρώμικο και διεφθαρμένο κατεστημένο θα διαιωνίζει το ψέμα των «νεκρών» του Πολυτεχνείου;
ΑΠ: Μέχρι να καταρρεύσει επίσημα η δυτική επιρροή στους κοτζαμπάσηδες των κομμάτων.
Αφιερωμένο σε κάθε γελοίο νεοδημοκράτη, συριζαίο και «αγωνιστή» της ανύπαρκτης «εξέγερσης» του Πολυτεχνείου και των «νεκρών» του.
Είχε δίκιο ο Βολταίρος: «η κοινή λογική δεν είναι και τόσο κοινή» (Durant, 1970)!
Αριστοτέλης. Πολιτικά.
Αριστοτέλης. Ηθικά Νικομάχεια.
Αριστοτέλης. Περί Κόσμου.
Davies, G.M. and Beech, A.R. (2018). Forensic psychology: Crime, Justice, Law Interventions. The British Psychological Society.
Durant, W. (1970). Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού. Τ Θ’. Συροπούλοι
Gredecki, N. and Turner, P. (2022). Forensic psychology. Routledge.
Howitt, D. (2018). Introduction to Forensic and Criminal Psychology. Pearson Education Limited.
ΛεΜπον, Γ. (2015). Η Ζωή των Αληθειών. Ελεύθερη Σκέψις
ΛεΜπον, Γ. (1985). Η Ψυχολογία των Επαναστάσεων. Δαμιανός.
ΛεΜπον, Γ. (2004). Ψυχολογία των Μαζών. Ζήτρος.
ΛεΜπον, Γ. (1998). Πολιτική Ψυχολογία. Ζήτρος.
Ngaire, G. (2007). The forensic casebook : the science of crime scene investigation. Ebury Press.
Pepper, I.K. (2010). Crime Scene Investigation : Methods and Procedures. Open University Press.
Φρόυντ, Σ. (1994). Ψυχολογία των Μαζών και Ανάλυση του Εγώ. Επίκουρος
White, P. (2020). Crime Scene to Court : the Essentials of Forensic Science. Royal Society Of Chemistry.
1) https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/k-pierrakakis-gia-polytexneio-oti-theoroume-aytonoito-kerdithike-me-aima/