Με την πρόσφατη απελευθέρωση της Μαριουπόλεως και την ήττα των νεοναζιστών που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει η Δύση, ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ουκρανίας έκλεισε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πόλέμος έχει τελειώσει. Όταν μια τέτοια πόλη απελευθερώνεται σε μόλις 83 ημέρες, μπορεί κάποιος με ασφάλεια να πει πως η εκστρατεία πάει αρκετά καλά – αυτό βέβαια είναι μια υπόθεση χωρίς στοιχεία γιατί κανείς δεν γνωρίζει τα επίσημα σχέδια.
Όπως και να έχει, είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Δύση θα προωθήσει την αστάθεια και σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής, οι μάχες στην Ουκρανία είναι τύπου Β’ ΠΠ. Η Φινλανδία όμως, κινδυνεύει με στρατιωτικές και ψυχολογικές προκλήσεις που αλλάζουν ριζικά την ψυχολογία της εποχής. Στο παρελθόν, η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν φτωχές χώρες. Όμως, λόγω της ανόδου της Γερμανικής οικονομίας και της ουδετερότητας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό πλούτο. Όμως, η Γερμανική οικονομία καταστράφηκε και η ουδετερότητα τελείωσε.Στρατιωτική Σύγκριση
Η Ρωσία είναι η 2η στρατιωτική δύναμη του κόσμου. Η Φινλανδία είναι η 53η. Ο Ρωσικός πληθυσμός είναι 25 φορές μεγαλύτερος από τον Φινλανδικό. Η Φινλανδία έχει 23.000 στρατιωτικά στελέχη, ή αλλιώς, οι Ρώσοι έχουν 36 φορές παραπάνω στρατό. Η Ρωσία ξοδεύει 25 φορές παραπάνω για τον στρατό της από την Φινλανδία. Τα 192 Φινλανδικά αεροσκάφη έχουν να αντιμετωπίσουν 4173 Ρωσικά. Η Ρωσία έχει 1543 ελικόπτερα, ενώ οι Φινλανδοί 20. Από αυτά, ούτε ένα δεν είναι πολεμικό ελικόπτερο.
Τα 12420 ρωσικά τεθωρακισμένα έχουν να αντιμετωπίσουν 200 Φινλανδικά. 2090 Φινλανδικά εξοπλισμένα οχήματα θα πολεμήσουν εναντίον 30122.
Ο Ρωσικός στόλος αποτελείται από 605 πλοία, ενώ ο Φινλανδικός από 246. Τα 70 ρωσικά υποβρύχια δεν έχουν να πολεμήσουν κατά των Φινλανδικών, διότι η Φινλανδία, όπως και η Ουκρανία, δεν έχει ούτε ένα υποβρύχιο. Το ίδιο ισχύει για τις 11 φρεγάτες και τις 86 κορβέτες των Ρώσων: οι Φινλανδοί δεν έχουν τίποτα από αυτά. Στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικά, η Φινλανδία είναι πάτος σε σχέση με τη Ρωσία (1).
Συνεπώς, η Φινλανδία είναι καταδικασμένη να χάσει σε μια μάχη τύπου Ουκρανίας.
Όμως, το σημαντικότερο είναι πως η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου. Φυσικά, οι Φινλανδοί δεν έχουν πυρηνικά, άρα δεν έχουν πραγματική δύναμη όπως η Βόρεια Κορέα του ευφυέστατου Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στην Ουκρανία, μια πυρηνική επίθεση δεν συμφέρει. Υπάρχουν πάρα πολλοί Ρώσοι κάτοικοι, οπότε οι απώλειες άμαχων Ρώσων από πυρηνική επίθεση είναι καταστροφή. Έτσι, η Ρωσία προτίμησε να κάνει μια πετυχημένη μάχη τύπου δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όπου τα άρματα θα καθαρίσουν το δρόμο και θα δοθεί έμφαση στον αστικό πόλεμο, ενώ οι πύραυλοι ακριβείας θα μειώσουν τον αριθμό νεκρών αμάχων και Ρώσων.
Για τη Φινλανδία δεν ισχύει το ίδιο. Υπάρχουν μόνο 30.000 Ρώσοι στη Φινλανδία και η Ρωσική γλώσσα ομιλείται από 70.000, το 1.3% του πληθυσμού. Έτσι, η Φινλανδία είναι παρόμοια με τη Συρία: κανείς δεν ενδιαφέρεται για παράπλευρες απώλειες και το καθεστώς Πούτιν δεν έχει τίποτα να χάσει από αυτές.
Το συντριπτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι οι 5977 πυρηνικές κεφαλές της. Όχι μόνο για την ασφάλεια της και την βέβαιη καταστροφή των εχθρών της, αλλά κυρίως γιατί τα πυρηνικά όπλα είναι ο καλύτερος εκβιασμός.
Κίσσιντζερ και Περιορισμένος Πυρηνικός Πόλεμος
Όπως είπε και ο Χένρυ Κίσσιντζερ, η μετριοπάθεια έχει αξία μόνο όταν γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν παραπάνω επιλογές. Το 1957, ο Κίσσιντζερ (2020), έγραψε το δεύτερο βιβλίο του που τον έκανε διάσημο: «Πυρηνικά Όπλα και Εξωτερική Πολιτική». Σε αυτό το έργο, ισχυρίζεται ότι αυτά τα όπλα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους ένα δόγμα.
Ο ίδιος, προτείνει να υιοθετηθεί το δόγμα του περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. Θεωρεί ότι η παρουσίαση των πυρηνικών ως όπλα μαζικής σφαγής κατά πολιτών, είναι μια απολύτως λανθασμένη ερμηνεία των πυρηνικών. Έτσι, πρότεινε οι ΗΠΑ να προετοιμαστούν για περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αφανιστούν κάποιες πόλεις, αλλά ότι εκτός από αυτές θα χτυπηθούν πάρα πολλές στρατιωτικές βάσεις.
Το δόγμα του περιορισμένου πυρηνικού πολέμου, το έχει υιοθετήσει η Ινδία και το Πακιστάν: σε περίπτωση πολέμου, οι δύο αυτές χώρες, προβλέπουν πως θα υπάρξει πυρηνικό πλήγμα αμέσως μόλις αρχίσει ο πόλεμος. Οι αναλυτές θεωρούν πιθανή την πυρηνική κρίση και τον περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο.
Πάνω από όλα, η Ρωσία έχει αλλάξει και αυτή το δόγμα της. Πλέον, δεν θα κάνει χρήση πυρηνικών μόνο εάν δεχθεί πυρηνική επίθεση. Τα πυρηνικά θα χρησιμοποιηθούν «όταν είναι αναγκαίο». Σύμφωνα με τον Γ.Φίλη – τον μοναδικό που προέβλεψε τον πόλεμο στην Ουκρανία – η χρήση πυρηνικών κατά της Φινλανδίας είναι μια πραγματική απειλή και όχι μπλόφα (2). Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, πιστεύει ότι σύντομα θα αρχίσει η πυρηνική κρίση της Φινλανδίας. Το θεωρεί «δεδομένο» (3).
Επίσης, ο Κίσσιντζερ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ενώ την ίδια στιγμή, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο (4).
Ο Κίσσιντζερ αναφέρεται στην Ουκρανία. Όμως, όπως γράφτηκε και παραπάνω, το γεγονός ότι η εκστρατεία πάει πολύ καλά και το ότι στην Ουκρανία ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τους άμαχους και τους Ρώσους, μειώνει τις πιθανότητες πυρηνικής χρήσης.
Ως εκπρόσωπος της ρεαλιστικής σχολής, ο Κίσσιντζερ, λογικά θα συμφωνούσε πως η απουσία ομοεθνών του Πούτιν στη Φινλανδία και η απόλυτη αδυναμία της χώρας αυτής, αυξάνει τις πιθανότητες για πυρηνική χρήση. Γενικά, η αδυναμία προκαλεί την επίθεση και η δύναμη την αποτρέπει.
Ο Καθηγητής Ιωάννης Μάζης, πιστεύει ότι στη Φινλανδία θα υπάρξει πυρηνική κρίση, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει (5).
Όπως λοιπόν είπε ο Μπίσμαρκ (2013): «τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκκαλα ενός Πομερανού γρεναδιέρου», έτσι και η Φινλανδία δεν αξίζει ούτε τα κόκκαλα ενός Τσετσένου.
1ο Σενάριο: να αποδεχθεί την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Η ιδέα ότι η Ρωσία δεν θα αντιδράσει στην είσοδο της Σουηδίας και ειδικά της Φινλανδίας, φαίνεται ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες να ισχύει. Η Αγία Πετρούπολη απέχει από τη Λαπεενράντα 200 χιλιόμετρα (3 ώρες με το αυτοκίνητο), ή αλλιώς, όσα χιλιόμετρα είναι η Αθήνα από την Πάτρα. Για να γινόταν αυτό, θα έπρεπε η εκστρατεία στην Ουκρανία να μην πήγαινε καλά, αλλά και η Ρωσία να μην μπορούσε να αντιδράσει. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Επίσης, δεν θα είχε νόημα να προστατεύει τα νότια σύνορα της Ρωσίας και όχι τα βόρεια.
Αυτή η πιθανότητα είναι πάρα πολύ χαμηλή, διότι θα ήταν τεράστια ανοησία. Σε αντίθεση με τους γραικύλους του Ελλαδικού Κράτους, ο Πούτιν ενδιαφέρεται να λύνει προβλήματα και όχι να τα κληρονομεί σε επόμενους. Όσον αφορά την πυρηνική επίθεση κατά χώρα-μέλους του ΝΑΤΟ, ναι μεν υποτίθεται πως η επίθεση σε έναν σημαίνει επίθεση σε όλους, όμως το κάθε κράτος είναι στο ΝΑΤΟ για τα δικά του συμφέροντα, όχι τα νατοϊκά.
Δύσκολα οι Ούγγροι, οι Αλβανοί, οι Τούρκοι οι Ολλανδοί, οι Αμερικάνοι και οι Έλληνες να ενδιαφέρονται να δεχθούν πυρηνική επίθεση για τη Φινλανδία ή τη Σουηδία.
Όμως, εάν τους αφήσει να μπουν στο ΝΑΤΟ, τότε σε έναν πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας οι δύο αυτές χώρες θα είναι από τις πρώτες που θα αφανιστούν. Άρα, ακόμα και αν δεν αντιδράσει, το σενάριο είναι καταστροφή.
2ο Σενάριο: να αντιδράσει στη Φινλανδία αλλά όχι στη Σουηδία.
Αυτή η προσέγγιση, θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τη ρωσική επιρροή στη Βαλτική Θάλασσα. Επιπλέον, θα κινδύνευε άμεσα το Καλίνιγκραντ από τη νήσο Γκότλαντ. Μέσω του Καλίνιγκραντ και των πυρηνικών υποβρυχίων της Ρωσίας, η Σουηδία μπορεί να καταστραφεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης δεν μπορεί να επιφέρει αντίποινα διότι δεν έχει πυρηνικά. Άρα, είτε γίνει αυτό είτε όχι, πάλι η καταστροφή είναι δεδομένη.
3ο Σενάριο: Πυρηνικός Εκβιασμός
Η απειλή των πυρηνικών έχει ουσιαστικά έχει ήδη γίνει. Όμως, θα μπορούσε πολύ εύκολα να κάνει μια μεγάλη πυρηνική δοκιμή στη θάλασσα του Μπάρεντς κοντά στη Φινλανδία, ή σε ξηρά ρωσικού εδάφους ώστε να καταλάβουν τι τους περιμένει. Εάν δεν σοβαρευτούν τότε φυσικά θα υποστούν τις συνέπειες. Είναι αρκετά πιθανό σενάριο. Η απειλή αυτή θα φέρει τεράστια αναστάτωση κατά των αντιρωσικών κυβερνήσεων, εκτός και αν οι Γερμανοί ή οι Ισπανοί (μη πυρηνικές χώρες) θα ήθελαν να καταλήξουν όπως η Ιαπωνία στον Β’ ΠΠ.
4ο Σενάριο: Αιφνιδιαστικό Πυρηνικό Χτύπημα.
Πολύ λιγότερο πιθανό από το προηγούμενο αλλά έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Ο στόχος επιτυγχάνεται αμέσως και όλοι καταλαβαίνουν ότι θα υποστούν τα ίδια και χειρότερα.
Επειδή ο Πούτιν είναι γενικά ψύχραιμος, θα προτιμούσε πρώτα να ζυγίσει τα πράγματα και μετά να απειλήσει ή να επιτεθεί. Πάντως, από άποψη στρατηγικής, ο αιφνίδιος αφανισμός της Φινλανδίας θα είχε πάρα πολλά πλεονεκτήματα.
5ο Σενάριο: Πυρηνική Απειλή και Εσωτερική Αποσταθεροποίηση.
Η έκβαση αυτή είναι αρκετά πιθανή ειδικά στην περίπτωση της Σουηδίας. Η χώρα αυτή έχει γεμίσει παράνομους μουσουλμάνους. Μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς κατάγονται από τη Σομαλία, μια «χώρα» που δεν ήταν ουσιαστικά ποτέ κράτος. Τα πρόσφατα επεισόδια που προκλήθηκαν μετά το καθιερωμένο καύσιμο του κορανίου δείχνουν πόσο εύκολο είναι να εκραγεί η κατάσταση.
Σε περίπτωση όμως, που η Ρωσία εξοπλίσει τους παράνομους τρομοκράτες της Σουηδίας με όπλα που ήδη ξέρουν να χειρίζονται – όπως τα Καλάσνικοφ – το πλεονέκτημα θα είναι συντριπτικό. Η χώρα θα βυθιστεί στο χάος.
Η Φινλανδία έχει λιγότερους λαθρομετανάστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί και εδώ να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με λιγότερους λαθρομετανάστες. Π.χ. ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός αποτελούνταν από λίγα στελέχη αλλά κατάφερε να δημιουργήσει σοβαρό πλήγμα κατά των Άγγλων.
6ο Σενάριο: Η απόλυτη Λανθασμένη Πρόβλεψη όλων των προηγουμένων.
Αυτή εκδοχή βασίζεται στο γεγονός, πως, κανένας δεν έχει πρόσβαση στα ρωσικά σχέδια και για την Ουκρανία και για την Φινλανδία. Η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα απέτυχε απολύτως, ενώ η επιχείρηση Μαρίτα ήταν πετυχημένη. Η αξιολόγηση γίνεται διότι πλέον υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα, άρα οι προθέσεις των σχεδίων είναι πλέον γνώστες. Δεν ισχύει το ίδιο για τη ρωσική εκστρατεία και για τη Φινλανδική κρίση. Θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Και στις 6 περιπτώσεις, μόνο η Ρωσία έχει υπεροπλία απέναντι στους εχθρούς. Οπότε, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι τελειωμένες. Ούτως ή άλλως, ένα πυρηνικό χτύπημα κατά των δύο χωρών αυτών δ ε ν είναι δεύτερο στρατιωτικό μέτωπο. Δεύτερο μέτωπο ήταν αυτό που έκανε ο Χίτλερ. Επιπροσθέτως, η πυρηνική επίθεση κοστίζει πολύ λιγότερο από μια κανονική εκστρατεία.
Όλι Ρεν: Καλό Κουράγιο.
Σύμφωνα με σοβαρές πηγές, από τις 16 Μαίου και μετά, η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικό εξοπλισμό στα σύνορα με τη Φινλανδία. Μεταξύ του εξοπλισμού, είναι και το εκπληκτικό σύστημα Ισκάντερ, που μπορεί να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά (6). Ήδη έχει κόψει την παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία.
Όταν λοιπόν η Ελλάδα είχε πρόβλημα με τα μνημόνια, ο Φινλανδός Όλι Ρεν (επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ), ειρωνευόμενος τους Έλληνες, είπε στα ελληνικά: «καλό κουράγιο». Τώρα, ο Όλι Ρεν εργάζεται για την τράπεζα της Φινλανδίας. Η τελευταία δήλωση του Πούτιν προς τους Φινλανδούς ήταν: «καλή τύχη, ο Θεός ας είναι μαζί σας» (7)!
Προς τον Όλι Ρεν και τους Φινλανδούς: καλό Rohkeutta!
Kissinger, H. A. (2020). Nuclear weapons and foreign policy. Routledge.
Steinberg, J. (2013). Bismarck: A life. Oxford University Press.
1) https://www.globalfirepower.com/countries-comparison-detail.php?country1=finland&country2=russia
2) https://www.youtube.com/watch?v=uqUcNSnytE4
3) https://www.youtube.com/watch?v=on51fC9eZiA
4) https://www.miamiherald.com/news/nation-world/world/article261339242.html
https://www.youtube.com/watch?v=6b89jcNqgJo
5) https://www.youtube.com/watch?v=0rbusKfAh5I
6) https://nypost.com/2022/05/17/russia-reportedly-moves-nuclear-capable-missiles-to-finland-border/
https://metro.co.uk/2022/05/16/russia-moves-nuclear-missiles-to-finland-border-in-backlash-over-nato-16651761/
7) https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/918468_bpoytin-se-proedro-tis-finlandias-gia-entaxi-sto-nato-kali-tyhi