Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Το τέλος της Ελληνικής ταυτότητας.




Αν και το θέμα αξίζει την συγγραφή ολόκληρου βιβλίου, επιβάλλεται να διατυπωθούν συνοπτικά κάποιες απόψεις. Οι κατακτήσεις και οι βαρβαρικές επιδρομές στον Ελλαδικό χώρο, είναι κυριολεκτικά δεκάδες. Οι Περσικοί πόλεμοι (490, 480 π.Χ.), η εισβολή των Γαλατών (297 π.Χ.), η Ρωμαϊκή κατάκτηση (146 π.Χ.), η εισβολή των Γότθων υπό τον Αλάριχο (4ο αιώνα μ.Χ.), οι αραβικές επιθέσεις (674-8 μ.Χ., 717-8 μ.Χ.), οι επιδρομές των βουλγάρων (ένα ανατολικό φύλο) στον ‘βαλκανικό χώρο’, σχεδόν μια χιλιετία μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ. με 681 μ.Χ. την ίδρυση της πρώτης βουλγαρικής αυτοκρατορίας), οι σταυροφορίες με αποκορύφωμα την πτώση της Πόλεως και την έναρξη της φραγκοκρατίας (1204 μ.Χ.), η Οθωμανική επέκταση και η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως (1453), η ναζιστική-φασιστική-βουλγαρική κατοχή του Β’ Π.Π. (1941-44), μεταξύ άλλων, είναι κάποια παραδείγματα.
Συνεπώς, πως επιβίωσε αυτό που λέγεται ‘Ελληνισμός’, σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον; Πολύ απλά: παλεύοντας να διατηρήσει την ταυτότητα του. Η ψυχολογία διδάσκει πως η έννοια της ταυτότητας, στον άνθρωπο και στους λαούς, δεν είναι απολύτως στατική (Schaffer & Kipp, 2007; Phares, 1994). Προσαρμόζεται στην ιεράρχηση των αναγκών (Γιανναράς, 1998). Ταυτοχρόνως, η ταυτότητα διατηρεί κάποια στοιχεία που είτε δεν αλλάζουν καθόλου, είτε δέχονται πολύ αργές μεταβολές. Χωρίς την τελευταία ιδιότητα, παύει να υπάρχει ταυτότητα. Πως το πέτυχε αυτό; Έχοντας πίστη και αποδείξεις για την πολιτιστική του ποιότητα, όπως ακριβώς και η Κίνα. Πράγματι, οι Μόγγολοι που εισέβαλαν στην Κίνα δεν είχαν ούτε φιλοσοφία, ούτε αρχιτεκτονική, και γενικότερα, τίποτα από όσα περιγράφουν την έννοια του πολιτισμού. Εντούτοις, οι Κινέζοι τους ‘Κινεζοποίησαν’ και η ταυτότητα τους έμεινε άθικτη (Kissinger, 2011). Το ίδιο έγινε και απέναντι στην Δυτική κατάκτηση και εκμετάλευση της Κίνας.

Ας αναφερθεί η Εβραϊκή ταυτότητα, που είναι πανίσχυρη. Είναι αυταπόδεικτη αλήθεια πως ο Μωυσής ήταν Εβραίος. Εάν αύριο ο Ισραηλινός λαός δεχθεί πως ήταν Παλαιστίνιος, θα πάψει να υπάρχει. Επίσης, εάν οι μουσουλμάνοι δεχθούν πως ο Μωάμεθ δεν ήταν Άραβας, αλλά Ινδός, και οι Ινδοί δεχθούν πως ο Βούδας ήταν Πακιστανός ή Ρώσος, αργά η γρήγορα θα πάψουν να υπάρχουν αυτές οι ταυτότητες. Το ίδιο θα γινόταν και στην Κίνα εάν δεχόντουσαν τον Κομφούκιο ως Ιάπωνα. Η διαφορά με το Ελληνικό ζήτημα είναι πως οι προηγούμενες στρεβλώσεις, σχεδόν όλες, είναι αληθινές ταυτότητες, ενώ τα σκόπια, ο τάχα ‘Μακεδονικός λαός’ είναι ένα φαντασιοκόπημα βουλγάρων και κομμουνιστών, με στόχο την έξοδο στο Αιγαίο.
Η Αμερικανική ταυτότητα, από την αρχή της μέχρι σήμερα, εμπεριέχει την έννοια της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας. Αυτή η τριάδα είναι αμετάβλητη στον χρόνο και όλες οι μεταβολές γίνονται βάση αυτής. Αντιθέτως, στην εποχή του Thomas Jefferson, οι μαύροι ήταν σκλάβοι και οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, κάτι απολύτως αδιανόητο για τον σύγχρονο Αμερικάνο και φυσιολογικό άνθρωπο γενικότερα. Παρόλαυτα, η μετάβαση των προηγούμενων περιορισμών βασίστηκε, ακριβώς, στην τριάδα της αμερικανικής ταυτότητας. Οι αντιδράσεις κατά του Προέδρου Τραμπ, βασίζονται επίσης στην τριάδα, όπως επίσης και η δικαιολόγηση των αποφάσεων του από τον ίδιο.
Η τεράστια μάχη των Αμερικανών εναντίον του Κομμουνισμού στον ψυχρό πόλεμο (1947-1989), υπεράσπιζε ακριβώς αυτές τις αρχές, που εξυπηρετούσαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Φυσικά, η μάχη άρχισε στην Μεσόγειο. Οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι στήριζαν την νόμιμη ‘δεξιά’ κυβέρνηση της Ελλάδος, και η Σοβιετική Ένωση χρηματοδοτούσε τον πόλεμο του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ πολεμούσε για να ρίξει την ‘αστική τάξη’, να εγκαταστήσει κομμουνιστικό (δηλαδή ολοκληρωτικό, μη δημοκρατικό) πολίτευμα, όπως στην Βουλγαρία και την Αλβανία, και για την ανεξαρτησία ενός φανταστικού λαού, του ‘Μακεδονικού Λαού’ (Μέρτζος, 1992). Δυστυχώς, το τελευταίο, δεν είναι γνωστό στην πλειοψηφία των Ελλήνων. 

Στο προηγούμενο άρθρο, γράφτηκε το εξής «Αυτή η Ελληνική ταυτότητα διατηρήθηκε μέσω της ελληνο-ορθοδοξίας κατά την τουρκοκρατία (διότι τότε η θρησκευτική ταυτότητα ήταν άνω της εθνικής), και πηγάζει από την Ρωμαϊκή (η αλλιώς ‘Βυζαντινή’) Αυτοκρατορία, όπου υπήρχε έντονο Ελληνικό στοιχείο στα εδάφη της. Το τελευταίο, ήταν αποτέλεσμα της δημιουργίας των Ελληνιστικών Βασιλείων (κυρίως των Σελευκιδών, Πτολεμαίων και της  Περγάμμου), αποτέλεσμα της εκστρατείας του Αλεξάνδρου, που αύξησε την εμβέλεια του Ελληνικού πολιτισμού». Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συνοχή του Ελληνικού πολιτισμού, οφείλεται στην Πανελλήνια εκστρατεία του Αλεξάνδρου, που είναι το άνοιγμα του Ελληνισμού. Αλλά, για οικονομία χώρου και χρόνου, το ποιήμα ‘Στα 200 π.Χ.’ του Καβάφη, είναι πιο χρήσιμο από μια εκτενή ανάλυση:
‘Κι απ’ την θαυμάσιαν πανελλήνιαν εκστρατεία,
Την νικηφόρα, την περίλαμπρη,
Την περιλάλητη, την δοξασμένη
ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,
την απαράμιλλη ¨βγήκαμ’ εμείς.
ελληνικός καινούργιος κόσμος, μέγας.

Εμείς οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς,
Οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
Επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας,
Κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
Με τες εκτεταμένες επικρατείες,
με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών.
Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
ως μέσα στη Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς.’

Όμως, Με την υπογραφή του Κοτζιά, όλα αυτά πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Στο προηγούμενο άρθρο, είχε αναλυθεί η αποτυχημένη προσέγγιση του ΥΠΕΞ, στοχεύοντας σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες διότι, ούτως ή άλλως, δεν θα είναι στην εξουσία. Η παράδοση του Μακεδονικού χώρου και της Μακεδονικής ταυτότητας, στα Σκόπια, δυστυχώς, απέδειξε την προηγούμενη δήλωση.
                  Εν κατακλείδι, η ‘ριζοσπαστική αριστερά’, δηλαδή το ΚΚΕ εσωτερικού, νίκησε ολοκληρωτικά την πάλη του κατά του Ελληνισμού και κατάφερε να τον διασπάσει. Συνεργάστηκε με ψευδοεθνικιστική-φασίστική κυβέρνηση των Σκοπίων, δημιούργησε μια φανταστική εθνότητα που διαλύει την ενότητα του Ελληνισμού, συνέχισε και αύξησε την οικονομική καταστροφή της χώρας, που έχει ως αποτέλεσμα την εργασιακή εξαθλίωση, την ραγδαία πτώση του δημογραφικού, και την συσώρρευση όλων των προβλημάτων, που κάποια στιγμή θα εκραγούν. Έδωσε κάθε ‘νομικό’ δικαίωμα στα Σκόπια να διεκδικήσουν την φανταστική τους ταυτότητα, να διεγείρουν δικαίωμα ‘Μακεδονικής μειονότητας’, να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα να μειωθεί η ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος, να χρησιμοποιήσουν τον ΟΗΕ υπέρ τους, μεταξύ πολλών άλλων ,που έχουν ήδη αναλυθεί από ειδικούς.

Και όταν κάποια στιγμή, εκλεχθεί κυβέρνηση αντιπαθής προς της ΕΕ και τις ΗΠΑ, θα την κατηγορήσουν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα επέμβουν δυναμικά υπέρ του εχθρού. Υποψήφια για μια νέα Γιουγκοσλαβία, που, ως γνωστόν, είχε άριστες σχέσεις με την Δύση, ακόμα και με το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά, θα βασίζονται στην κυβέρνηση της ‘ριζοσπαστικής αριστεράς’, και όποιος ειρωνεύτηκε τον όρο ‘ριζοσπαστική’, αξίζει να αναθεωρήσει, διότι πλέον, η ρίζα του Ελληνισμού κόπηκε.

Kissinger, H. (2011). On China. New York: Penguin.

Μέρτζος, .Ι. (1992). Εμείς οι Μακεδόνες. Θεσσαλονίκη: Λεβάντης

Phares, E.J. (1994). Clinical  Psychology: Concepts Methods and Profession. 4th Ed. California: Brooks.


Schaffer, D.R. & Kipp, K. (2007). Developmental Psychology. 7 nd Ed. Belmont: Thomson Wadsworth